VIDEO – SUUMC „Carol Davila”: Experiența unui chirurg în timpul pandemiei COVID-19

0
239
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a dat publicității un interviu cu Colonel medic dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală, competență Chirurgie laparoscopică, Secția Chirurgie generală I, despre provocările, obstacolele și lecțiile aduse de pandemia de COVID-19 în activitatea chirurgicală.
“Pandemia a venit cu o lecție destul de greu de digerat și destul de severă. Ne-a învățat că există și vor exista întotdeauna situații pentru care nu vom putea fi pregătiți, că e important să avem o disponibilitate și o putere de a reacționa permanentă, să fim mereu pregătiți, asta fiind și una dintre condițiile fundamentale pentru a putea profesa ca medic. Cumva ne-a și călit.
Cel mai tare m-a afectat faptul că a trebuit să refuz pacienți, unii dintre ei care deja erau programați din perioada pre-COVID și nu au mai putut beneficia de actul chirurgical. E drept, nu toată lumea avea o patologie atât de urgentă, însă putem să privim și din prisma pacientului. E neplăcut să îți planifici un lucru important pentru tine și să vezi că nu poți beneficia de gestul chirurgical. Majoritatea au înțeles”, spune col medic dr. Victor Ştefănescu.
Un material realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu
Articolul precedentPremierul Orban, despre starea de alertă: Va fi, cel mai probabil, prelungită
Articolul următorEXCLUSIV: Donatorul de plasmă este privit de către stat ca un prezumtiv spreader de coronavirus