EXCLUSIV: Donatorul de plasmă este privit de către stat ca un prezumtiv spreader de coronavirus

0
463
Sursa foto: Facebook Florin Hozoc

Florin Hozoc, director general al unei firme importatoare de imunoglobulină, a declarat, pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că modificările aduse de Ministerul Sănătăţii pentru colectarea de plasmă covalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 se abat foarte tare de la Ghidul european care este respectat de toate celelalte state membre UE.

“Ghidul european aprobat încă din aprilie este extrem de clar, pe când ce fac ei prin aceste modificări nu schimbă cu nimic pentru că, în continuare, donatorul este privit de către stat ca un prezumtiv spreader de coronavirus. I se cere să se prezinte cu dovezi medicale că nu mai este contagios şi că a fost bolnav. Dovezile astea medicale ar trebui să le aibă sau să le producă sistemul de stat care îngrijeşte bolnavii cu coronavirus”, a declarat  Florin Hozoc, adăugând că în Ghidul european nu se vorbeşte despre aşa ceva.

Potrivit lui Florin Hozoc, în ghidul european, se spune că există două categorii de donatori de plasmă covalecentă, respectiv cea a pacienţilor care au fost simptomatici şi atunci toate datele privind testele, analizele lor, dovada că au fost externaţi fără să mai fie contagioşi se află la spitalele respective, iar pentru cei care nu au fost simptomatici şi nu au fost internaţi, se prevede că aceştia se pot prezenta la donare la 14 zile de la infectare sau după 14 zile de izolare.

“Li se fac doar teste de anticorpi. Ghidul european spune ceva, România face cu totul altceva, în condiţiile în care preocuparea statului ar trebui să fie să aducă cât mai mulţi dintre cei care au avut infecţia cu coronavirus la donare de plasmă. Din păcate, este invers. Constatăm în continuare că aceşti donatori sunt priviţi ca nişte prezumtivi contagioşi care trebuie să demonstreze ei cu documente nu ştim de unde, că nu mai sunt contagioşi. Este o bătaie de joc de care nu este vinovat ministrul Sănătăţii, acesta fiind victima unor specialişti români care nu sunt specialişti”, a spus Hozoc.

Acesta a precizat că lucrurile erau foarte simple, dacă traduceau Ghidul european,  care stabileşte foarte clar care sunt criteriile de eligibilitate ale donatorilor de plasmă covalescentă.

“Ghidul european nu are nicio legătură cu toate aceste restricţii impuse de statul român. Pentru că avem o principală problemă, respectiv lipsa de experienţă a celor care lucrează în sistemul de transfuzie şi faptul că toţi pun pe primul plan siguranţa lor, considerând că dacă le intră o persoană care este contagioasă, o să îi îmbolnăvească. Oamenii aceştia uită că sunt medici şi în ţara asta sunt mii de medici, asistente medicale şi infirmiere care îngrijesc zi de zi bolnavi contagioşi şi care au făcut circuite astfel încât din punct de vedere epidemiologic să fie protejaţi. Nu îţi închizi centrele şi ceri documente şi paradocumente într-un dosar cu şină, blochezi uşile şi , eventual, să-ţi pună pe uşă donatorul hârtiuţele pentru ca tu să le vezi şi abia apoi să îi deschizi uşa”, a afirmat Florin Hozoc.

Acesta a dat exemplul Italiei, care în plin focar, recolta plasmă de la pacienţi care au fost asimptomatici sau cu simptome uşoare şi care s-au tratat acasă.

“Italia nu putea să îi interneze pe toţi. Acolo nu a închis nimeni centrele de recoltare. Asta se întâmplă în momentul de faţă în România. Se închid centrele în nas donatorilor de plasmă şi li se cere să vină cu tot felul de documente ca să dovedească că nu sunt contagioşi şi au documente. Asta este treaba statului care colectează plasmă şi care are monopolul colectării, să îi facă teste gratuit”, a adăugat Hozoc.

Articolul precedentVIDEO – SUUMC „Carol Davila”: Experiența unui chirurg în timpul pandemiei COVID-19
Articolul următorDouă treimi din paturile ATI COVID de la Galați sunt neocupate