VIDEO Șefa biroului OMS România, despre situația asistenților medicali în România, din perspectiva OMS

0
75
[front_live]248451222800477857352390-2020-04-17_11:53[end_live]

VIDEO Dr. Miljana Grbic, șefa Biroului OMS România, vorbește despre situația asistenților medicali în România, din perspectiva OMS.

În România, proporția asistenților medicali este de aproximativ 72 la 10.000 de locuitori, potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății. În regiunea Europa, proporția asistenților medicali este de 79,3 la 10.000 de locuitori, a precizat șefa biroului OMS România. Ea a explicat că OMS nu transmite recomandări în această privință statelor membre, deoarece proporția asistenților medicali depinde de mai mulți factori, inclusive de provocările în domeniul sănătății cu care se confruntă fiecare țară, astfel că fiecare țară în parte trebuie să își stabilească necesarul.

În ceea ce privește recomandările, țările trebuie să le permit asistentelor să își folosească în totalitate pregătirea în activitate și ar trebui să adopte modele de îngrijire care să optimizeze împărțirea sarcinilor.

Dr. Miljana Grbic a atras atenția și că, în raport există recomandări pentru Guverne să investească în pregătirea și accelerarea pregătirii asistenților medicali, precum și în crearea de locuri de muncă pentru asistenții medicali.

”Aceștia sunt pași esențiali pentru a obține o acoperire universală cu servicii medicale și pentru o dezvoltare sustenabilă, obiective pe care și le-a asumat și România”, a explicat reprezentanta OMS în România.

Dr. Grbic a vorbit și despre recomandările generale al OMS privind asistenții medicali. Printre cele 10 puncte se numără creșterea finanțării pentru pregătirea și angajarea asistenților medicali, strângerea de date relevante și luarea de măsuri în funcție de aceste date, monitorizarea mobilității și migrației asistenților medicali, asigurarea standardelor, consolidarea rolului asistenților medicali în echipa de îngrijire.

Reprezentanta OMS a mai atras atenția în interviu în legătură cu faptul că în România se înregistrează un număr mare de decese prevenibile – inclusiv din cauza factorilor de risc asociați bolilor cornice netransmisibile. De altfel, reducerea unor factori de risc se află printre obiectivele asumate de România prin acordul semnat cu OMS pe 7 aprilie, la Cotroceni.

Șefa biroului OMS România a atras atenția și că proporția din PIB alocată de țara noastră cheltuielilor pentru Sănătate este în continuare mult sub media europeană.

Articolul precedentPremieră în Germania: Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut la mai puțin de unu
Articolul următorPeste 8.000 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus în România