(VIDEO) SCUB: Operație de histeroctomie totală cu anexectomie pentru o pacientă de 65 ani. Ce reprezintă acest tip de intervenție chirurgicală

0
425
Histerectomia totală cu anexectomie reprezintă o intervenție chirurgicală majoră în domeniul ginecologiei, implicând îndepărtarea completă a uterului, a ovarelor și a trompelor uterine; această procedură poate fi luată în considerare în cazuri de afecțiuni ginecologice severe cum ar fi fibroamele uterine, endometrioza avansată, cancerul uterin sau ovarian. Decizia de a recurge la această intervenție trebuie luată în urma unei evaluări atente a stării de sănătate a pacientei și a opțiunilor de tratament disponibile.
Histerectomia poate aduce beneficii semnificative, eliminând problemele legate de sângerările abundente, durerile pelvine sau alte simptome asociate bolilor ginecologice. De asemenea, poate fi o soluție eficientă în tratamentul cancerului. Totuși, este esențial să se conștientizeze că această procedură are consecințe semnificative asupra vieții femeii.
În urma histerectomiei totale cu anexectomie, pacientele tinere vor intra în menopauză precoce, deoarece ovarele, principalele surse de hormoni sexuali, sunt îndepărtate. Aceasta poate duce la simptome precum bufeuri, schimbări ale stării de spirit și alte manifestări specifice menopauzei. De asemenea, fertilitatea va fi pierdută definitiv, deci femeile care iau în considerare această procedură trebuie să fie conștiente și să discute cu medicul despre consecințele asupra vieții sexuale și a sănătății psihologice – precizează reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB), cu prilejul unei operații recente de histeroctomie totale cu anexectomie pentru o pacientă de 65 ani realizată de dr. Mihai Matei – medic primar chirurgie generală și dr. Alina Prodan – medic specialist chirurgie generală.
Pacienta suferea de o tumoră uterină iar, în trecut, aceasta fusese operată în urma descoperirii unui neoplasm de sân: ea a urmat sfaturile medicilor, și-a făcut controalele periodice și astfel a putut să prevină dezvoltarea tumorii uterine.
„Este crucial să ai o discuție deschisă și detaliată cu medicul tău pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile asociate histerectomiei totale cu anexectomie, luând în considerare nevoile și dorințele tale individuale. Un plan de îngrijire postoperatorie și evaluările regulate sunt, de asemenea, esențiale pentru a asigura o recuperare sănătoasă și pentru a gestiona eventualele complicații” – transmit reprezentanții echipei medicale.
Detaliile acestei intervenții sunt prezentate de dr. Alina Prodan, în materialul video următor:
Articolul precedentDr. Valeria Herdea, numită în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al CNAS
Articolul următorDecizia reprezentanților județeni ai medicilor de familie: Ce se va întâmpla după data de 1 februarie