VIDEO – Premieră în sistemul medico-militar românesc realizată la SUUMC Dr. Carol Davila

0
53

O echipa medicală multidisciplinară a colaborat pentru ca prima intervenție de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, realizată în sistemul medico-militar românesc, să decurgă fără niciun fel de incident, anunță Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”

„Intervenția a fost singura șansă la o viață normală pentru o pacientă în vârstă de 60 de ani, dat fiind faptul că aceasta suferea de un anevrism de arteră carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezintă aproximativ 4% din incidenţa anevrismelor cerebrale, special prin mărimea lui și diametrul coletului de intare.

Anevrismul cerebral este o dilatație de natură patologică a unui vas arterial, care este predispusă, oricând, la ruptură. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatală, în 50% din cazuri, înainte ca pacientul să se poată prezenta la spital. Consecința rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiană – complicaţie care poate cauza decesul sau comorbidități grave.

Ad in title

Ruptura anevrismului este de obicei brutală, fara semne prevestitoare. Simptomele unui anevrism cerebral rupt sunt gradate folosind scala de severitate a hemoragiei subarahnoidiene, numita scala Hunt si Hess.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, realizată prin tehnici endovasculare care, astfel, prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, duratele de spitalizare şi recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absentă.

Tehnica aleasă pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura soluție viabilă, din punctul nostru de vedere, aceasta constând în implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.

Postoperator pacienta nu prezintă niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este conștiență, cooperantă și orientată temporo-spațial”, precizează sursa citată.

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Articolul precedentIbuprofenul va fi testat în tratamentul bolnavilor cu COVID-19 din Marea Britanie
Articolul următorINSP a revenit asupra codului de deces în cazul asistentei din Botoșani