Ibuprofenul va fi testat în tratamentul bolnavilor cu COVID-19 din Marea Britanie

0
350

Medicii din Marea Britanie vor testa eficienţa tratamentelor cu Ibuprofen pentru a vedea dacă acest medicament antiinflamator are capacitatea de a diminua dificultăţile respiratorii în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care prezintă simptome severe.

Testele vizează o formulă specială de Ibuprofen, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că s-a dovedit a fi mai eficientă decât formula standard a acestui medicament în tratarea sindromului de detresă respiratorie acută (SDRA), o complicaţie a maladiei COVID-19.

Noua formulă a medicamentului a primit deja licenţa de utilizare în Marea Britanie pentru alte afecţiuni, informează agenția Reuters citată de Agerpres.

„Dacă va avea succes, valoarea globală pentru sănătatea publică a acestui studiu va fi uriaşă, ţinând cont de costul redus şi de disponibilitatea extinsă a acestui medicament”, a declarat Matthew Hotpot, directorul Centrului de cercetări biomedicale Maudsley din cadrul Institutului Naţional pentru Cercetări în Sănătate (NIHR) din Marea Britanie.

Testul britanic, care se va numi „LIBERATE”, va fi un studiu randomizat, bazat pe recrutarea unui număr de până la 230 de pacienţi în lunile următoare.

Studiul este coordonat de Guy’s & St Thomas NHS Foundation Trust din Londra, King’s College London şi compania farmaceutică SEEK Group.

În martie, ministrul Sănătăţii din Franţa a spus că oamenii nu ar trebui să folosească medicamente antiinflamatorii, precum Ibuprofen, dacă prezintă simtome de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Cu toate acestea, reprezentanţii autorităţilor de reglementare a medicamentelor din Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, dar şi cei ai producătorului medicamentului Nurofen, Reckitt Benckiser, au afirmat că nu există nicio dovadă că Ibuprofenul ar agrava starea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19.

Articolul precedentMO: Modificările atribuțiilor în activitatea de testare pentru SARS-CoV-2
Articolul următorVIDEO – Premieră în sistemul medico-militar românesc realizată la SUUMC Dr. Carol Davila