(VIDEO) Ministrul Sănătății, la începerea construirii spitalelor regionale de la Iași și Cluj: „Cele mai avansate spitale din România şi ,probabil, unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană”

0
1242

Spitalele publice regionale de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România sau chiar din Uniunea Europeană, a transmis, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila; declarația a fost făcută în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, desfăşurată la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu.

„Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a anunțat Alexandru Rafila.

Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 luni

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, investițiile în cele două spitale este de aproape 7 miliarde lei (1.5 miliarde de euro):

„În sfârșit am semnat. Urmează, săptămâna viitoare, să se închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim de o investiție a celor două spitale de aproape 7 miliarde de lei, adică 1.5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR. Cunoașteți că termenul de execuție este unul scurt, până în 2026. O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere, în sfârșit am găsit înțelegere și o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile”, a precizat acesta.

„Cred că mesajul puternic pe care trebuie să îl dăm cu toţii, pentru că de data asta este un mesaj adevărat, nu este un mesaj demagogic, este următorul: România construieşte spitale. Fie că discutăm de spitale din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au un termen relativ scurt de realizare, fie că discutăm de aceste spitale regionale care (…) au un termen puţin mai lung şi au o sursă de finanţare diferită, le construim. Acesta este lucrul cel mai important”, a adăugat ministrul Sănătății.

Articolul precedentCrucea Roșie Română: „Mai știți vreun spital care colectează medicamente expirate/neutilizate?”
Articolul următorDirecţia de Sănătate Publică Dâmboviţa: În România, în evidenţe se află 8.000 persoane cu boli rare dar se estimează că numărul acestora este posibil mult mai mare