(VIDEO) Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolvă cele mai complicate şi costisitoare cazuri şi ele sunt finanţate într-un mod foarte asemănător cu spitale care, de obicei, trimit pacienţii în alte părţi”

0
795

Modul de finanţare al spitalelor trebuie reanalizat, a subliniat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila:

„Avem performanţa managerială a spitalului, tipuri de servicii pe care le oferă spitalul şi acesta trebuie să se dezvolte într-un mod sănătos, iar aceste fonduri care vin de la CNAS să fie acoperitoare pentru activitate. Am avut un exemplu la Spitalul Judeţean din Oradea, unde, lună de lună, există un excedent în ceea ce priveşte veniturile proprii, pentru că un spital poate să facă şi venituri proprii. Deci, ţine şi de abilitatea managerială.

Pe de altă parte, în România, modul de finanţare al spitalelor trebuie revăzut şi am avut discuţii încă de anul trecut cu CNAS, astfel încât să putem să finanţăm asistenţa medicală spitalicească cât mai apropiat de valoarea serviciilor, iar la spitale să fie plătită performanţa. Primul ministru a avut o intervenţie în acest sens. Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolvă cele mai complicate şi costisitoare cazuri şi ele sunt finanţate într-un mod foarte asemănător cu spitale care, de obicei, trimit pacienţii în alte părţi”, a declarat oficialul, prezent la Conferinţa organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare, cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare care s-a desfășurat la Parlament.

Ministrul consideră că unul dintre criteriile esențiale de finanțare ar trebui să îl constituie performanța fiecărui spital în tratamentul pacienților:

„Noi suntem deschişi, şi cu finanţatorul, CNAS, să facem un grup de lucru împreună, bineînţeles şi cu specialiştii din diverse domenii şi să avem o finanţare a activităţii medicale spitaliceşti bazată, pe de o parte, pe costurile reale, şi pe altă parte pe performanţa efectivă a fiecărui spital în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor. Dacă vom plăti la fel şi performanţa şi lipsa de performanţă, atunci, cu siguranţă, nu va exista o finanţare suficientă pentru spitalele care duc greul sistemului de sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.

Articolul precedentSecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete: „Spitalele din subordinea ASSMB din București sunt în pericol de a-și pierde finanțarea din PNRR”
Articolul următorSpitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara: 7% din populația RomâniEi, afectată de boli rare