Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după vizita la call-center-ul DSP Bucureşti, de la Arena Naţională, că vaccinarea în masă a propulației împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 ar putea avea loc în primăvară.

”Cei din Comisie (Europeană – n.r.) care se ocupă cu relația directă cu producătorii de vaccinuri ne-au spus că este destul de probabil ca primele tranșe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Va continua livrarea tranșelor până când vor fi toate livrate. Însă vaccinarea în masă, deci a populației care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidități, nici cu sensibilități se va produce, probabil, în primăvară. Deci putem să ne gândim că undeva la începutul anului, în ianuarie-februarie, în cea mai bună variantă (…) va începe cu personalul medical, se va merge mai departe în tranșe și poate că până la sfârșitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare și pentru toată lumea”, a spus șeful statului privind vaccinarea

El a mai spus că măsurile luate de autorităţi încep să dea primele rezultate, iar numărul zilnic de infectări nu a mai crescut. El a fost aşteptat de ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi de primarul Capitalei Nicuşor Dan.

„Am găsit acum, în această tură, foarte mulţi oameni şi tineri şi în plină putere. Am vorbit cu  mulţi dinre ei şi toţi sunt foarte hotărâţi să-şi continue treaba. Foarte mulţi sunt voluntari, studenţi la medicină şi am apreciat foarte mult această implicare. Îi felicit şi sunt convins că ei vor fi foarte buni medici după ce îşi termină studiile. Am găsit şi rezidenţi, şi medici şcolari, şi medici de la DSP”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că a dorit să ştie care esre reacţia oamenilor care sună la call-center şi a constatat „abordarea calmă şi profesionistă” a celor care răspund la telefoane.

„Îi felicit pe toţi cei care au iniţiat şi cei care continuă o muncă foarte foarte complicată aici. Putem să observăm în ultimele zile –  cum am mai spus, dar acum devine din ce în ce mai evident  – că măsurile de restricţie luate de Guvern încep să dea primele rezultate. Numărul de infectări noi pe zi nu a mai crescut de cel puţin două săptămâni, deci suntem pe un platou, însă, din păcate, vedem că spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate. Prea mjulţi români bolnavi ajuns într-o stare gravă sau foarte gravă”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a făcut un apel la solidaritate cu personalul medical care „lucrează enorm pentru a trece România peste această pandemie” şi cu voluntarii.

„Cred că suntem chiar obligaţi să fim solidari cu ei şi să respectăm normele care sunt impuse”, a subliniat preşedintele.

Acesta a precizat că prin respectarea măsurilor care sunt impuse acum, românii vor putea avea sărbători de iarnă „fără restricţii suplimentare”.