(VIDEO) Antibiotice Iași: O nouă centrală fotovoltaică va asigura peste 25% din necesarul de energie și va reduce emisiile de carbon cu 2000 tone anual

0
325
foto: Antibiotice Iasi

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2.5 MW ce va asigura mai mult de un sfert din necesarul de energie electrică. Investiția totală în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4.078.620 lei este acordată de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale companiei și face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei.

Potrivit companiei ieșene, centrala fotovoltaică de la sol de 2.5 MW va asigura 26.4% din necesarul de energie
electrică a companiei și va produce, în medie, 3.500 MWh/an, contribuind la reducerea cu peste 2.000 de tone pe an a gazelor cu efect de seră.

Tot în 2024 se va implementa și un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile companiei cu o putere de 1.2 MW, astfel încât producția de energie verde să asigure autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet, companie de construcții în sectorul regenerabil, de proiectare, infrastructură mecanică, electrică și de management.

Va reduce poluarea cu mii de tone de carbon anual

Noua facilitate va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual și va contribui, astfel, la dezvoltarea rezilienței la schimbările climatice prin reducerea emisiilor cu efect de seră:

„Reducerea amprentei de carbon, în perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas important în această direcție. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași.

Noua capacitate de producție a energiei electrice din surse regenerabile (energie solară) este amplasată la sol, pe platforma companiei, și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2, fiind instalate 4.680 panouri fotovoltaice.
Dezvoltarea parcului fotovoltaic s-a realizat în patru luni, fiind o adevărată desfășurare de forțe și utilaje, fiind aplicat unul dintre principiile sustenabilității: DNSH (Do No Significant Harm – a nu prejudicia în mod semnificativ) care presupune să construiești sustenabil, în condiții de siguranță și eficiență, într-un mod în care să nu fie afectat mediul, pe toată durata și în toate fazele proiectului, de la proiectare până la etapa de dezafectare.

„Ne bucurăm să vedem tot mai multe companii românești, din sectoare economice diverse, implicate în eficientizarea producției și consumului de energie electrică și, în egală măsură, preocupate de o dezvoltare sustenabilă a activității acestora. Ne aplecăm asupra nevoii fiecăreia și venim cu soluții personalizate, la cheie, pentru a le sprijini să-și îndeplinească obiectivul, respectiv să-și asigure cât mai mult din necesarul de energie electrică din surse proprii, regenerabile. Centrala fotovoltaică instalată pentru Antibiotice Iași e un proiect de referință în acest sens, ne bucurăm
să fim parte din soluțiile de sustenabilitate adoptate de companie”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Tot în acest an, Antibiotice va implementa un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile din companie cu o putere de 1.2 MW, astfel încât producția de energie verde să asigure autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Strategia de sustenabilitate a companiei se concentrează pe măsuri care să conducă la reducerea emisiilor de carbon

În prezent, strategia de sustenabilitate a companiei se concentrează pe măsuri care să conducă la reducerea emisiilor de carbon prin eficientizare energetică, înnoirea parcului auto cu mașini electrice, dar și creșterea procentului de achiziție de
energie electrică din surse regenerabile.

Investiţia în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile reprezintă o componentă de sustenabilitate a Planului de Afaceri “The Future Together 2020-2030”, prin care acţionarii Antibiotice au stabilit pentru următorii ani obiective ambițioase de creştere sustenabilă a afacerii.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active (API). În prezent, compania este lider mondial în producerea de Nystatin API și cel mai mare producător român de medicamente generice, având parteneriate de afaceri solide cu diferite entități internaționale. Extinderea pe piețele globale a fost promovată prin investiții substanțiale și printr-un angajament ferm de a respecta standardele internaționale de calitate, precum EU GMP, CoS și US FDA. Echipa multidisciplinară de specialiști se concentrează constant asupra performanței înalte prin diferite programe de formare desfășurate în cadrul Academiei a+,
în cooperare cu universități relevante, precum și prin sisteme moderne de cultură motivațională și organizațională.

Parapet este o companie românească de construcții în sectoarele de energie regenerabilă și de siguranță rutieră, cu sedii la Cluj-Napoca, București și Nurnberg. Are un portofoliu bogat de parcuri fotovoltaice și de centrale electrice mixte, fotovoltaice – eoliene – cu stocare, construite „la cheie” sau în diferite stadii, în 15 țări din Europa. Compania oferă soluții și servicii EPC și BoS și deține una dintre cele mai mari flote de mașini și utilaje din țară, adaptate celor două sectoare în care activează. Structura organizațională a Parapet cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape de construcție a unui parc fotovoltaic sau hibrid.

Articolul precedentConsiliului Internațional al Asistenților Medicali acuză: Recrutarea de asistenți medicali din țările sărace africane, „o nouă formă de colonialism”
Articolul următorUNICEF: România, primul stat membru al Uniunii Europene care a transmis Comisiei Europene „Raportul Bienal pentru Implementarea Garanției pentru Copii”