Consiliului Internațional al Asistenților Medicali acuză: Recrutarea de asistenți medicali din țările sărace africane, „o nouă formă de colonialism”

0
332

Reprezentanții asistenților medicali din țările africane reclamă faptul că popoarele subdezvoltate se confruntă cu o penurie gravă, în ciuda regulilor menite să împiedice țările bogate să braconeze personalul din Sănătate; Marea Britanie și alte țări bogate au fost acuzate că au adoptat o „nouă formă de colonialism” în recrutarea unui număr mare de asistente din țările mai sărace pentru a-și acoperi propriile lacune de personal – se precizează într-o informare a Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN). Situația este însă similară problemelor cu care se confruntă și România sau alte țări din Europa de Est.

Consecințele acestei situații se reflectă într-o îngrijire slabă a pacienților în țările în curs de dezvoltare, care susțin că „nu au fost compensate în mod corespunzător” pentru pierderea personalului medical cu experiență.

ICN: Recrutarea de asistente din țările sărace a scăpat de sub control. Se face apel la respectarea regulamentelor OMS

Peste 100 de lideri ai asistenților medicali din 40 de țări au participat la dezbateri în cadrul ICN în Suedia și Rwanda, unde și-au exprimat îngrijorarea cu privire la criza în creștere a asistenței medicale, agravată de penurie și lipsuri; s-au evidențiat condițiile precare de muncă ale personalului mediu și efectele dăunătoare continue ale recrutării internaționale de asistenți medicali, pe care unele organizații profesionale din țările mai sărace le-au echivalat cu o formă de „neo-colonialism”.

„Organizațiile de asistență medicală cu care ne-am consultat au descris o situație nesustenabilă în care nu doar asistentele suferă, ci și pacienții și comunitățile pe care le deservesc. Avem nevoie de o creștere masivă a investițiilor în educația medicală, locuri de muncă și organizare sau va fi prea târziu pentru a mai face vreodată din acoperirea universală a sănătății o realitate.

Știm că asistența medicală este soluția în atât de multe cazuri, dar fără a lua măsurile necesare nu vom reuși să atingem Acoperirea Universală a Sănătății și populațiile din întreaga lume vor avea de suferit” – a avertizat președintele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, dr. Pamela Cipriano, la Forumul Internațional al Forței de Muncă (IWFF) 2024 din Stockholm, Suedia, desfășurat la începutul acestei luni.

„Recrutarea internațională de asistente medicale a scapat de sub control în ultimii ani. Fiecare guvern are datoria de a-și proteja populația, dar prin recrutarea de personal medical cu experiență din națiunile mai sărace, statele cele mai bogate externalizează efectiv costurile de formare, adjudecându-și asistentele medicale la preț ieftin, fără nicio formă de rambursare. Acest comportament are acum consecințe grave în multe țări în care se observă lacune serioase în sistemele de îngrijire a sănătății care sunt supuse unei presiuni mari. Organizația Mondială a Sănătății are linii directoare etice de recrutare: acestea trebuie urmate cu rigurozitate – a proceda altfel este inadmisibil” – a subliniat oficialul.

ICN: Statele puternice economic creează o nouă formă de dependență pe termen lung prin recrutarea personalului calificat din țările sărace

La rândul său, întors recent de la o întâlnire de o săptămână a Programului ICN de dezvoltare organizațională a asociațiilor naționale de asistență medicală (ODENNA) din Kigali, Rwanda, directorul executiv al ICN, Howard Catton reclamă în aceiași termeni – „o nouă formă de colonialism” – realitatea amintită și precizează că situația este agravată de subfinanțarea posturilor de asistent medical în țările mai sărace, astfel încât noii asistenți medicali sunt șomeri sau fără perspective de angajare decente:

„Liderii asistentelor medicale africane au spus că sunt supărați întrucât țările cu venituri mari își folosesc puterea economică pentru a lua forța de muncă de care aveau nevoie pentru asistență medicală din țările mai sărace și mai fragile. Aceste țări mai bogate creează efectiv o nouă formă de dependență pe termen lung care împiedică dezvoltarea sistemelor de sănătate în țările sursă” a mai relatat acesta.

Howard Catton s-a adresat în această privință Organismului de negociere interguvernamental al OMS, care finalizează noul Acord privind pandemia reclamând că acesta nu reflectă pe deplin severitatea și impactul pandemiei asupra asistenților și a altor lucrători din domeniul sănătății și nici cât de urgentă este abordarea penuriei globale critice de lucrători medicale sau problema legată de migrația asistentelor medicale: „Există o mare diferență în distribuția, producția și recrutarea personalului medical, așa cum demonstrează actuala criză internațională de recrutare a asistentelor medicale și perturbările pe care le provoacă. Acesta este un prim caz de inechitate globală” – a declarat reprezentantul ICN. Acesta a concluzionat că Acordul ar trebui să reproducă formularea declarației politice a Națiunilor Unite din octombrie 2023 la Reuniunea la nivel înalt privind acoperirea universală a sănătății, care a evidențiat o creștere semnificativă a recrutării internaționale determinată de un număr mic de țări cu venituri mari care provoacă daune și agravare a sănătății prin inegalități în sănătate.

Articolul precedentInițiativă pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități în domeniul AI
Articolul următor(VIDEO) Antibiotice Iași: O nouă centrală fotovoltaică va asigura peste 25% din necesarul de energie și va reduce emisiile de carbon cu 2000 tone anual