Victor Costache, despre pacienta arsa la Floreasca: S-a facut un fel de efect de spirtiera care a dus la acest accident combustional

0
532

Ministrul Sanatatii a explicat in cadrul conferintei de presa in care a prezentat primele concluzii ale raportului de control al Ministerului Sanatatii in cazul femeii arse pe masa de operatie la Spitalul Floreasca ce anume s-a intamplat concret in sala de operatie:

”in acest mediu – atmosfera cu alcool s-a folosit electrocauterul, s-a declansat o flacara, in plus, campurile de sub pacienta erau impregnate cu alcool, s-a facut un fel de efect de spirtiera care a dus la acest accident combustional”.

Ministrul Sanatatii a vorbit despre faptul ca echipa operatorie a folosit incorect biocidul, destinat unui scop bine definit:

”Biocidul utilizat pentru dezinfectia campului operator este conceput sa fie folosit numai pentru dezinfectia chirurgicala a mainilor echipei operatorii, si nu pentru dezinfectia pacientilor. Apoi, s-a ignorat o procedura care este adoptata la scara larga la nivel national si din 2016 folosita si la Spitalul Floreasca si validata impreuna cu ANMCS: procedura de dezinfectie a tegumentelor in care se foloseste prima data betadina, si, in cazul pacientilor alergici la iod se foloseste gluconatul de clorhexidina”, a explicat Victor Costache.

”Daca va uitati pe avizul dat de Comisia Nationala de Biocide la acest biocid scrie foarte clar ca este puternic inflalabil, are 89 de grade alcool, atentie foarte mare, scrie pe aviz, sa nu ia contact cu surse de caldura, scantei, fum si asa mai departe”, a subliniat Mioara Comana, sefa Inspectiei Sanitare de Stat.

O alta greseala trecuta in raportul de control al Ministerului Sanatatii este cea legata de faptul ca pacienta a fost diagnisticata gresit ca fiind alergica la iod.

”S-a diagnosticat gresit aceasta alergie la iod, nu exista niciun element care sa indice alergia la iod a pacientei, si, practic, in ambele interventii chirurgicale a fost folosita aceasta substanta pe baza de etanol cu un continut de etanol de 89 % cu un risc combustional major”, a explicat Ministrul Sanatatii. Acest protocol atipic a fost folosit la zeci de alti pacienti, a atras atentia Victor Costache.  

Mioara Comana, sefa Inspectiei Saitare de Stat a explicat ca produsul incriminat se folosea mult in spital, lucru ce reiese din actele spitalului verificate pe un an intreg. Ea a atras atentia ca s-a folosit in cazul femeii arse pe masa de operatie o cantitate foarte mare de dezinfectant: ”Dupa imaginile video la care am avut un minim acces, acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, in jur de 200 de mililitri pe putin, care s-a folosit intr-o sigura etapa”.

O alta neregula inregistrata de corpul de control este legata de echipa care a intervenit. ”Niciunul dintre medicii din echipa operatorie nu se afla in serviciul de garda”, spune Ministrul Sanatatii.

”Avem o pacienta care a sangerat si s-a deteriorat pe parcursul noptii, s-a intervenit la 9 dimineata iar in echipa operatorie s-a preferat sa se intervina cu un medic rezident si apoi cu un medic specialist veniti de acasa, in loc sa intervina echipa de medici primari care era de garda in spital”, a spus Victor Costache. in plus, ”rezidentii cand intervin intr-un timp operator trebuie sa fie sub directa si stricta supraveghere a indrumatorului sau a responsabilului de rezidenti, lucru care nu s-a intamplat in acest caz”, a adaugat Victor Costache.

in documentele operatorii accidentul combustional apare separat, intr-o anexa, si nu este mentionat inca de la inceput, sustin specialistii care au verificat incidentul grav de la Floreasca.

Mircea Beuran a fost demis astazi din functia de presedinte al Comisiei de chirurgie generala din Ministerul Sanatatii, dupa ce anterior i s-a revocat contractul de management al Sectiei de Chirurgie III Clinica a Spitalului Floreasca. in acelasi timp,  Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a fost retrimis la Spitalul Floreasca pentru verificari suplimentare.

Articolul precedentProf. dr. Coriu: In Romania nu exista registre cu numarul romanilor care au boli hematologice
Articolul următorInteligenţa artificiala poate permite o analiza „aproape in timp real” a unei tumori cerebrale in timpul unei intervenţii chirurgicale