Victimele cazurilor de malpraxis, despagubite cu o suma de bani

0
257

Colegiul Medicilor propune ca victimele cazurilor de malpraxis sa fie despagubite imediat cu o suma de bani si abia apoi medicul sa fie sanctionat de catre Colegiu (asta pentru a fi impacat si pacientul si doctorul).

Doar 10% din plangerile formulate de pacienti fata de medicii care i-au ingrijit s-au finalizat cu sanctiuni. Majoritatea sanctiunilor au fost de fapt, mustrari.

Conform cercetarilor, pana acum au existat doar doua cazuri in care pacientii au fost despagubiti in urma prejudiciilor. Anul trecut, din 513 plangeri, 436 nu au primit interdictie de a mai profesa pe o perioada determinata iar unul a fost suspendat definitiv.

Trebuie descoperit prejudiciul adus pacientului inainte de a vedea daca medicul a gresit sau nu – este de parere Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie.

Pacientul se va adresa unei comisii de mediere care va stabili suma de bani la care are dreptul, in functie de prejudiciul adus, va trimite dosarul la Colegiul Medicilor pentru a se stabili in ce masura doctorul a gresit (procedura va fi valabila nu doar in cazul unei erori umane, ci si in aceea a unui sistem).

Proiectul de lege care ar trebui sa reglementeze malpraxisul a fost postat timp de o luna de zile pe site-ul Ministerului Sanatatii, pentru dezbatere publica. Dat fiind faptul ca nu s-a ajuns la nici un consens, proiectul a fost retras.

Articolul precedentInventie: airbag la purtator, pentru batranii predispusi fracturilor
Articolul următorNumarul de operatii la copiii cu malformatii cardiace a crescut