Numarul de operatii la copiii cu malformatii cardiace a crescut

0
284

Numarul copiilor cu malformatii cardiace operati la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a crescut cu peste 50%, ca urmare a campaniei „Şansa la viata, sansa la noi amintiri”.

Şeful sectiei clinice de chirurgie cardiaca de la IBCvT, Horatiu Suciu, a precizat ca numarul acestor interventii chirurgicale la institut a crescut cu 57% in perioada 1 iulie – 15 septembrie, fata de intervalul 1 aprilie-15 iunie.

Acest lucru a fost posibil datorita dotarii unei a doua sali de operatii la IBCvT, devenita functionala inca din timpul campaniei. Cei 400.000 de dolari donati pana la sfarsitul lui august in cadrul campaniei au fost investiti in achizitionarea de tehnica medicala de varf pentru cel de-al doilea bloc operator de la institut. Este vorba despre un eco-cardiograf cu sonda transesofagiana pediatrica (primul ecograf din Romania configurat pe investigatii cardiologice intraoperatorii la copii si nou-nascuti), o pompa de circulatie extracorporeala, un monitor de anestezie-terapie intensiva si o statie de pompe volumetrice peristaltice. Fondurile provin din vanzarea produselor unei companii participante la campanie.

Valoarea finala a donatiei aferente campaniei s-ar putea ridica la 550.000 de dolari. Ultima transa a donatiei, in valoare de aproximativ 150.000 de dolari, va fi utilizata pentru achizitionarea unor echipamente suplimentare pentru a doua sala de operatii, pentru inlocuirea echipamentelor uzate din primul bloc operator al IBCvT, pentru dotarea blocului de terapie intensiva pediatrica din sectia clinica de cardiologie pediatrica si pentru o bursa in strainatate a unui medic neonatolog.

Pe de alta parte, Horatiu Suciu a spus ca si campania de informare a fost eficienta, astfel ca numarul copiilor cu afectiuni cardiace care s-au prezentat la control medical a crescut. in timpul campaniei „Şansa la viata, sansa la noi amintiri” s-a dublat numarul copiilor operati care au fost trimisi la IBCvT de catre medici specialisti. Horatiu Suciu a mentionat ca s-a dublat si numarul copiilor de peste 5 ani, cu afectiuni mai vechi, operati, iar numarul interventiilor chirurgicale efectuate la varsta optima (1-12 luni) a crescut cu 50%. in prezent, in evidentele IBCvT sunt programati 218 copii pentru evaluare si/ sau tratament chirurgical, pana la sfarsitul anului.

Site-ul de informare www.sansa la viata.ro va fi pastrat activ, astfel ca cei interesati pot afla informatii despre malformatiile cardiace la copii, modalitatile in care acestea pot fi corectate si tipurile de interventii efectuate la IBCvT.

Suciu a adaugat ca in Romania se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformatii cardiace si numai in jur de 200 sunt operati.

in cadrul evenimentului care marcheaza incheierea campaniei, copii operati de malformatii cardiace si cei din echipa lui Gica Popescu vor juca un meci de fotbal la Sala Floreasca.

Campania „Şansa la viata, sansa la noi amintiri” s-a desfasurat in perioada 1 iulie-30 septembrie.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVictimele cazurilor de malpraxis, despagubite cu o suma de bani
Articolul următorMedicament nou pentru bolnavii de HIV/SIDA