Elevii, tot mai afectați de problemele coloanei vertebrale

0
1103

Majoritatea elevilor au probleme legate de viciile de postură. Cel puțin în București, testările realizate de medicii școlari în perioada 2017-2019 pe 100.000 de copii au arătat că aceasta este cea de a treia cea mai frecventă boală identificată în urma screening-ului școlar anual, după viciile de refracție și greutatea excesivă.

Reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) atenționează că, pentru a ne păstra sănătatea, este important ca încă din copilărie să fim atenți la starea coloanei vertebrale. Petrecerea unui număr mare de ore la birou, pe scaun, afectează în mod direct coloana vertebrală, de aceea este necesar să luăm măsuri de prevenție sau de tratament dacă este cazul.

O poziție încovoiată generată de postura corporală neglijentă, o poziție prea aplecată, prea laxă sau torsionată, forțează mușchii și ligamentele, generând oboseală, dureri de spate, ale mușchilor, umerilor,  mâinilor sau picioarelor, dureri de cap.

Deviațiile coloanei vertebrale în plan anterio-posterior pot fi de tip: cifotic, lordotic, cifo-lordotic, iar în plan lateral – scoliotic.

În acest caz, pentru a fi evitate problemele coloanei vertebrale mai târziu, este esențială poziția copiilor atunci când își efectuează temele. Este important ca scaunul să permită păstrarea ambelor picioare pe podea, în timp ce genunchii trebuie să rămână la același nivel cu șoldurile; dacă este necesar, picioarele se pot sprijini pe un suport. La calculator sau laptop, spatele trebuie să fie sprijinit de spătarul scaunului.

În cazul în care părinții sau cadrele didactice observă poziția incorectă a copiilor, este recomandat să-i atenționeze pentru a se corecta.

De asemnea, dacă sunt observate tendințele de a dezvolta cifoză (a sta cocoșați) sau lordoză accentuată, ori asimetria umerilor (un umăr mai sus și unul mai jos), este necesară consultarea unui medic.

Scolioza

Scolioza este o afecțiune des observată la copiii cu vârste între 10 și 18 ani. Pozițiile incorecte în bancă timp îndelungat pot modifica forma normală a coloanei vertebrale în acest fel apărând scolioza.

O altă cauză a scoliozei poate fi purtarea inadecvată a ghiozdanului. Acest lucru se poate întâmpla din cauză că ghiozdanele foarte grele sunt purtate pe un singur umăr, iar în timp coloana vertebrală este afectată. De aceea, este recomandată purtarea ghiozdanului pe ambii umeri pentru a împărți în mod egal greutatea.

Unii copii pot avea simptome ușoare, putin sesizabile, în schimb alții pot dezvolta o simptomatologie severă.

Simptomele scoliozei:

  • înălțimi inegale ale umerilor
  • poziție anormală a capului în raport cu corpul
  • înălțimi diferite ale șoldurilor și poziții anormale ale acestora
  • poziții asimetrice ale omoplaților
  • diferența în modul în care brațele atârnă pe lângă corp atunci când copilul stă drept
  • dureri de spate
  • tulburări de respirație
  • proeminența de o anumită parte a pieptului.

În cazul în care copilul are unul sau mai multe dintre simptomele asociate cu scolioza, este necesară consultarea unui medic.

Cifoza

Cifoza reprezintă o curbare antero-posterioară a coloanei vertebrale toracale. Un anumit grad de cifoză este normal, dar termenul de „cifoză” se referă la o curbare exagerată, cu mai mult de 50 de grade. Această deformație poartă și numele de cocoașă.

Simptomele cifozei:
– o postură aplecată înainte sau prezența cocoașei
– dureri ușoare de spate
– rigiditate a coloanei sau sensibilitate
– oboseală.

În cazurile ușoare, cifoza poate să nu presupună prezența unor semne sau simptome.

Articolul precedentMAE: 6 români de pe vasul Diamond Princess şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară
Articolul următorPrimul mesaj al prof. dr. Octavian Crețu după victoria în alegerile pentru funcția de rector al UMF Timișoara