Variola maimuței: Focarul este ”controlabil”, susține OMS. Câte cazuri au fost confirmate

0
232

Un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai în afara ţărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne „controlabil”, a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Variola maimuţei este o infecţie virală de obicei uşoară, endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se răspândeşte în principal prin contact direct, iar până la focarul recent a apărut doar rar în alte zone ale lumii. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate în Europa.

„Vă încurajăm pe toţi să sporiţi monitorizarea variolei maimuţei pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmisie şi pentru a înţelege în ce direcţie merge”, a declarat Sylvie Briand, aflată la conducerea gestionării riscurilor infecţioase în cadrul OMS.

Aceasta a precizat că nu este clar dacă respectivele cazuri sunt „vârful aisbergului” sau dacă apogeul transmisiei a trecut deja.

Vorbind în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în desfăşurare la Geneva până pe 28 mai, Briand a reiterat poziţia OMS conform căreia este puţin probabil ca virusul să fi suferit mutaţii, însă a notat că transmiterea poate fi determinată de o schimbare a comportamentului uman, în special pe măsură ce oamenii revin la activităţi ce implică socializarea odată cu ridicarea restricţiilor asociate COVID-19.

Simptomele includ febra şi o erupţie cutanată distinctă. Tulpina de variola maimuţei din Africa de Vest, cea identificată în cadrul focarului actual, are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.

Există vaccinuri şi tratamente disponibile pentru variola maimuţei, a adăugat Briand, care a solicitat măsuri de izolare adecvate, mai multe cercetări şi o colaborare la nivel global. „Să nu facem din ţânţar armăsar”, a subliniat ea.

Articolul precedentProcedură nouă la Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara: Chirurgia toracoscopică video-asistată, folosită pentru rezecţia de tumori pulmonare
Articolul următorMedicament experimental eficient în tratarea autismului, schizofreniei, bolii Alzheimer, descoperit de cercetători israelieni