Procedură nouă la Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara: Chirurgia toracoscopică video-asistată, folosită pentru rezecţia de tumori pulmonare

  0
  289

  Rezecţia unor tumori pulmonare beneficiază de o nouă metodă de intervenţie chirurgicală, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara, bazată pe toracoscopie video-asistată, care înlocuieşte clasicele tăieturi mari şi are o durată de recuperare mult mai scurtă, primii cinci pacienţii fiind deja operaţi cu succes prin noua metodă.

  Dr. Tudor Mateescu, medic chirurg la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara a declarat, marţi, că operaţia clasică, toracotomia convenţională, presupunea riscuri post operatorii, iar perioada de recuperare a pacientului era îndelungată.

  „Majoritatea intervenţiilor se făceau pe cale deschisă, care presupune o incizie de toracotomie, care înseamnă plasarea pacientului pe lateral şi efectuarea unei incizii mai jos de axilă, destul de mare, cu lezarea spaţiului şi a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescută faţă de o intervenţie toracoscopică, iar riscul post operator era mult mai mare”, a explicat dr. Tudor Mateescu.

  Dotarea Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara cu aparatură de ultimă generaţie a permis implementarea procedurii de chirurgie toracoscopică video-asistată, care presupune folosirea unei camere video speciale, numite toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea şi claritatea imaginii sunt foarte bune şi asigură chiar o vizionare de 360 de grade a cavităţii pleurale. Chirurgul realizează câteva incizii mici, la nivelul toracelui, prin care sunt introduse camera video şi instrumentele de tăiere.

  „Sunt câteva incizii la nivelul cadranului toracic, prin care noi lucrăm. Operăm prin intermediul unor instrumente care se introduc în torace şi vizualizăm totul pe monitoare. Referitor la incizie, aceasta este minimă. Cumulate, practic sunt patru-cinci mici înţepături. De aceea, recuperarea este rapidă şi pacientul are o durere foarte mică postoperatorie”, detaliază dr. Tudor Mateescu.

  Mai mult, intervenţia presupune o perioadă scurtă de spitalizare, o calitate foarte bună a actului operator, limitele de rezecţie sunt mult mai bine conturate, iar intervenţia chirurgicală în sine este de mai scurtă durată.

  Procedura depinde însă şi de localizarea tumorii, tipul histopatologic şi comorbidităţile bolnavului.

  Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara se numără printre puţinele unităţi sanitare din ţară în care se utilizează o asemenea procedură chirurgicală. Chirurgia toracoscopică video-asistată este folosită de medicii Clinicii de Chirurgie Toracică pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar şi pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic.

  Articolul precedentMS: Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire
  Articolul următorVariola maimuței: Focarul este ”controlabil”, susține OMS. Câte cazuri au fost confirmate