Varianta Delta ar putea crește numărul de persoane cu Long COVID

0
120

Decizia ridicării restricțiilor impuse de pandemie în Marea Britanie și răspândirea tot mai accelerată a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 stârnesc îngrijorarea oamenilor de știință care sunt de părere că în aceste condiții va crește și numărul persoanelor cu Long COVID.

De altfel, studiile arată că pacienții mai tineri nevaccinați prezintă un risc mai mare de simptome debilitante pe termen lung, scrie The Guardian.

Potrivit sursei citate, autoritățile ar trebui să se aștepte la cel puțin unu până la două milioane de infecții cu noul coronavirus în următoarele săptămâni.

Ad in title

De altfel, oamenii de știință spun că în timp ce vaccinarea în masă, care a început cu persoanele în vârstă și vulnerabile, va reduce dramatic proporția de spitalizați și de morți, valul creat de varianta Delta ar putea lăsa sute de mii de tineri cu probleme de sănătate pe termen lung.

Cunoscut sub numele de sindrom post-COVID, Long COVID este descris ca având o multitudine de simptome care pot persista luni de zile după ce persoanele afectate au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2. Mulți pacienți se confruntă cu oboseală debilitantă, dificultăți de respirație, dureri în piept, dificultăți de somn și probleme cu memoria și concentrarea, adesea denumită „ceață cerebrală”.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College, spune că dovezile din mai multe țări sugerează acum că un număr semnificativ de persoane care au COVID-19, indiferent dacă știu că sunt infectate sau nu, sunt expuse riscului de a dezvolta boli pe termen lung.

”Din fiecare versiune de COVID pe care am văzut-o, avem o regulă generală potrivit căreia orice caz de COVID, indiferent dacă este asimptomatic, ușor, sever sau internat, are un risc de 10 până la 20% de a dezvolta Long COVID și nu am văzut nicio excepție de la asta”, a spus Danny Altmann, citat de The Guardian.

Având în vedere că secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a avertizat că infecțiile cu SARS-CoV-2 pot ajunge în curând la 100.000 pe zi, Altmann spune că este rezonabil să ne așteptăm ca 10.000 sau 20.000 dintre aceste cazuri zilnice să continue să dezvolte Long COVID. Dar există incertitudini uriașe în jurul Long COVID, inclusiv de ce unii sunt mai expuși riscului decât alții, cât durează simptomele și ce tratamente ar putea ajuta.

„Nu înțelegem spre ce ne îndreptăm, deoarece ne aflăm într-un teritoriu cu adevărat neexplorat, dar știm suficient pentru a ști că arată destul de grav și destul de înspăimântător”, a spus Altmann.

Potrivit sursei citate, nimeni nu știe cu adevărat ce cauzează COVID. Mulți cercetători suspectează că este vorba de o serie de condiții diferite, cu o combinație de cauze fundamentale. Unele afecțiuni pot fi cauzate de leziuni celulare, cum ar fi cicatricile pulmonare, pe care virusul le provoacă atunci când infectează țesuturile. O altă posibilitate este că virusul persistă și formează rezervoare mici, de exemplu, în intestin.

Însă, cele mai multe dovezi existente până acum arată Long COVID este determinat de impactul pe care virusul îl are asupra apărării imune.

Cercetări recente dintr-un studiu care a cuprins mai multe instituții din Marea Britanie privind convalescența au arătat că Long COVID a fost semnificativ mai frecvent la vârsta mijlocie (17%) decât la persoanele mai tinere (7,8%). Dar Long COVID este mult mai sever la unii decât la alții: aproximativ 1,2% dintre tinerii de 20 de ani și 4,8% dintre persoanele de vârstă mijlocie intervievate pentru studiu au declarat că boala lor este suficient de gravă pentru a avea un impact asupra rutinei zilnice.

Studiul a continuat să constate că femeile sunt cu 50% mai predispuse să raporteze simptome decât bărbații, iar persoanele cu astm sunt cu 30% mai predispuse să dezvolte afecțiunea decât cele cu antecedente de afecțiune. Toți pot avea explicații despre funcționarea sistemului imunitar.

Dr. Claire Steves, epidemiolog și autor principal al studiului Convalescence la King’s College din Londra, a declarat că următoarele șase săptămâni vor fi deosebit de riscante pe măsură ce se va deschide Anglia, cu atât de mulți tineri adulți care nu sunt încă vaccinați complet. Dar ea spune că vaccinurile ofereau speranță pentru protejarea oamenilor împotriva Long COVID, precum și a COVID-ului acut. În lucrările care urmează să fie publicate în această săptămână, Steves și colegii ei spun că vaccinarea reduce substanțial riscul de Long COVID.

”Vedem o reducere foarte clară a riscului de Long COVID la toate grupele de vârstă dacă s-au administrat ambele doze de vaccin”, a spus Steves, citată de The Guardian.

Pentru cei care deja se luptă cu COVID, Steves spune că starea lor se îmbunătățește în general în timp.

”Chiar și la persoanele care sunt încă simptomatice acum, stare se îmbunătățește, se descurcă mai bine decât în urmă cu trei luni sau șase luni”, a mai spus Steves. „Dar există acest set de indivizi care chiar au o schimbare foarte îndelungată în capacitatea lor de a funcționa.”

 

Articolul precedentGCS: 51 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. La ATI sunt internați 52 de pacienți
Articolul următorStudiul clinic fază III, despre efectele administrării de empagliflozin pentru cei cu insuficiență cardiacă