Varianta californiană a noului coronavirus, posibil mult mai contagioasă

0
320

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco a arătat că noua variantă posibil mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2, care a apărut la jumătatea anului 2020 și a devenit dominant în California, ar sta la baza creșterii semnificative a cazurilor noi de COVID-19 și a numărului deceselor associate acestei boli, scrie presa internațională.

Potrivit autorilor studiului, mutaţiile caracteristice acestei variante numite B.1.427/B.1.429, au fost incluse în rândul ”variantelor preocupante’”, la fel ca variantele detectate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Cercetătorul care a condus echipa ce a efectuat studiul, Charles Chiu, estimează că tulpina californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american – faţă de circa 50% în prezent, conform eşantioanelor supuse analizelor genetice.

Pe de altă parte, Chiu trage un semnal de alarmă și spune că circulaţia concomitentă a variantei britanice și a celei californiene creează riscul unui ”scenariu de coşmar”. Mai exact, două virusuri se întâlnesc într-o singură persoană, fac schimb de mutaţii şi creează astfel o tulpină şi mai periculoasă a coronavirusului SARS-CoV-2, mai relatează presa internațională.

Referitor la cât de transmisibilă este această variantă, o analiză a relevat că persoanele infectate cu această nouă tulpină aveau o încărcătură virală nazofaringiană de două ori mai mare faţă de cele infectate cu alte variante ale coronavirusului.

Genomul variantei B.1.427/B.1.429 cuprinde trei mutaţii care privesc proteina Spike (S), folosită de virus pentru a pătrunde în celulele umane. Una dintre aceste mutaţii, denumită L452R, afectează aşa-numitul ”domeniu de legare a receptorului”, ajutând ca virusul să se lege mai ferm pentru a ataca celulele.

Studiul a mai arătat că varianta californiană s-a dovedit mai rezistentă faţă de anticorpii generaţi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecţie anterioară, în cazul acesteia diminuarea protecţiei fiind ”moderată, dar semnificativă”, potrivit autorilor studiului.

Observaţiile echipei de cercetare indică o posibilă virulenţă crescută a acestei variante. Dintr-un eşantion de 324 de pacienţi COVID-19 spitalizaţi, în cazul procentului de 21% dintre ei care erau infectaţi cu varianta B.1.427/B.1.429 a fost observat un risc crescut de ajunge la ATI şi o probabilitate de 11 ori mai mare de deces.

Totuşi, Charles Chiu menţionează că acest risc crescut de deces ar putea să nu fie neapărat un indiciu că varianta din California este mai letală, fiind posibil să fie doar un efect al saturării sistemului sanitar din cauza creşterii numărului de infectări şi spitalizări, caz în care ar fi vorba despre o creştere indirectă a mortalităţii în urma împingerii resurselor sistemului sanitar la limită.

Datele studiului sunt în prezent evaluate de autorităţile sanitare din San Francisco, în timp ce cercetările continuă, mai scrie presa internațională.

Articolul precedentNelu Tătaru: O propunere ar fi testarea anti-COVID-19 în farmacii
Articolul următorPeste 111 milioane de cazuri COVID-19 confirmate la nivel mondial, până pe 23 februarie