Nelu Tătaru: O propunere ar fi testarea anti-COVID-19 în farmacii

0
324

Populația ar putea fi testată împotriva noului coronavirus în farmacii. Este una dintre propunerile discutate în cadrul întrevederilor de miercuri ale președintelui Comisiei pentru sănătate și familie și fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, cu reprezentanții Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

”Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, scrie fostul ministru al Sănătății pe pagina sa de Facebook.

Distribuirea medicamentelor la domiciliu persoanelor bolnave cronic și celor care nu se pot deplasa

Un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirii a fost distribuirea medicamentelor la domiciliu persoanelor bolnave cronic și celor care nu se pot deplasa.

”Am abordat un subiect extrem de important și semnalat tot mai des: dorința de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-și achiziționa medicamentația. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport”, a mai subliniat Nelu Tătaru.

Trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști

Nici comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști nu a fost ignorată, Nelu Tătaru spunând că aceasta este încă una ineficientă.

”În altă ordine de idei, de multe ori mi-au fost semnalate situații în care comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști nu este încă una foarte eficientă și, din acest motiv, de foarte multe ori se ajunge la a se prescrie medicamente care nu se mai găsesc în lanțurile farmaceutice. În acest sens, trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști”, a mai scris președintele Comisiei pentru sănătate și familie.

Achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul, încă o problemă dezbătută

În cadrul discuțiilor s-a punctat și problema achiziționării și administrării de medicamente, fără o consultare în prealabil cu medicul sau farmacistul.

”Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a crește încrederea în actul medical, astfel încât pacienții să renunțe la acest obicei care poate avea consecințe extrem de grave pe termen scurt și lung. (…) Îmi doresc să fiu alături de societate, să fim parteneri și să căutăm permanent soluții pentru sănătatea românilor”, a conchis Nelu Tătaru.

 

Articolul precedentCâte cadre didactice s-au vaccinat în prima zi a campaniei dedicate. Datele CNCAV
Articolul următorVarianta californiană a noului coronavirus, posibil mult mai contagioasă