Valeriu Gheorghiță, despre noua mutație E484K a coronaviruslui, confirmată și în România

0
77
Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars. 3d render

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că noua mutație a coronavirusului care a trezit îngrijorări, depistată recent și în România, E484K, conferă variantei virale o capacitate de a reduce efectul neutralizant al anticorpilor protectori. Medicul a subliniat, însă, că și în cazul acestei mutații vaccinurile anti-COVID-19 aprobate și folosite în România oferă o protecție suficientă pentru formele simptomatice sau grave ale bolii.

“Vorbim despre o mutație E484K care se regăsește pe varianta virală sud-africană și braziliană și, mai nou, și tulpina britanică B 117 achiziționează această mutație. Această mutație conferă variantei virale o capacitate de a reduce efectul neutralizant al anticorpilor protectori. Însă, studiile care sunt efectuate pe un pseudovirus, adică pe un virus efectuat pe un laborator care conține exact acest ansamblu de mutații, arată o păstrare a capacității neutralizante a anticorpilor obținuți după vaccinare, anticorpi preluați de la persoane vaccinate, Pfizer de pildă și Moderna, însă acest efect neutralizant este ușor diminuat față de tulpina sălbatică”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

“De asemenea, datele din viața de zi cu zi ne arată eficiența vaccinului Pfizer la șase luni care se păstrează la peste 91%, în condițiile în care sunt circulante și variantele virale noi, inclusiv și varianta sud-africană. Aceste vaccinuri ne oferă o protecție suficientă pentru formele simptomatice, pentru complicațiile bolii, pentru formele severe. Avem toate datele care susțin eficacitatea vaccinurilor disponibile. Nu trebuie să dăm posibilitatea acestui virus să cumuleze noi mutații”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ad in title
Articolul precedentDr. Adriana Pistol, despre certificatul verde de vaccinare, la nivelul Uniunii Europene
Articolul următorDr. Adriana Pistol, despre testele non-invazive pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2