Dr. Adriana Pistol, despre certificatul verde de vaccinare, la nivelul Uniunii Europene

0
89

La nivelul Uniunii Europene se află în finalizare un Regulament privind certificatul verde, a declarat, marți, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), dr. Adriana Pistol. Fiind un Regulament, nu va mai fi nevoie de transpunerea prevederilor în legislația națională, ci se impune direct.  Certificatul digital nu se referă numai la vaccinarea anti-COVID, ci include informații și despre eventualele teste pe care persoana respectivă le-a făcut sau dacă a fost infectată cu coronavirus în ultimele 180 de zile, a afirmat dr. Adriana Pistol.

„INSP și STS au început deja colaborarea, iar cei de la STS lucrează deja cu colegii lor de la nivelul UE pentru respectivul portal, astfel încât, la 1 iunie, România va fi pregătită să furnizeze, la cerere, fiecărui cetățean aceste informații”, a spus dr. Adriana Pistol.

„Termenul e în iunie. La nivelul UE se află în finalizare, mai sunt câteva puncte de negociat, un Regulament în acest sens. Regulament înseamnă că toate statele membre sunt obligate să-l aplice fără să mai fie nevoie de transpunere în legislația națională. Toate demersurile sunt făcute în sensul colaborării dintre noi, cei de la Institut, care avem informația despre vaccinare, și colegii de la STSS, care au informația despre boală în antecedente și testare înainte de călătorie. Certificatul digital nu se referă numai la vaccinare, ci și la faptul că o persoană a fost infectată cu 180 de zile anterior călătoriei, perioadă în care se consideră că poate călători, sau și-a efectuat recent un test.  Cele două platforme sunt deja interconectate, colegii de la STS au preluat din punct de vedere tehnic, informatic activitatea și colaborează cu colegii de la nivelul UE – acel portal – astfel încât, la 1 iunie, și România să fie pregătită să furnizeze, la cerere, fiecărui cetățean una din cele trei informații sau toate trei”, a explicat medicul Adriana Pistol.

Ad in title
Articolul precedentCâți români și-au anulat programarea la vaccinare anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca
Articolul următorValeriu Gheorghiță, despre noua mutație E484K a coronaviruslui, confirmată și în România