Valeriu Gheorghiță a solicitat creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru vaccinul AstraZeneca

0
171

Col. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă la 65 de ani în ceea ce privește administrarea vaccinului AstraZeneca.

Anunțul a fost făcut duminică de Valeriu Gheorghiță la un post de televiziune, în contextul în care România urmează să primească în luna martie peste 2,6 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Din acest total, 1,2 milioane de doze de vaccin sunt de la AstraZeneca.

”Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19. Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Reamintim că, în prezent, administrarea vaccinului AstraZeneca este recomandată persoanelor cu vârste până la 55 ani.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a mai precizat că în perioada următoare se vor deschide noi centre de vaccinare pentru vaccinul AstraZeneca.

”Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Articolul precedentMedic ATI: Va fi o accelerare a transmiterii SARS-CoV-2 în rândul persoanelor tinere
Articolul următor1 martie, Ziua Mondială a Imunității