Vaccinul anti-COVID-19 J&J, posibile legături cu o tulburare autoimună rară

0
52

Aproximativ 100 de raportări preliminare cu privire la sindromul Guillain-Barre au fost identificate după administrarea a 12,8 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson (J&J), au declarat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor într-o declarație pentru NBC News, citat de CNBC.

Guillain-Barre este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit o parte a sistemului nervos. Se estimează că afectează aproximativ o persoană din 100.000 în fiecare an, iar majoritatea oamenilor se recuperează în cele din urmă după tulburare, potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral, scrie CNBC.

Potrivit CDC, cazurile raportate după primirea vaccinului J&J s-au produs, în mare măsură, la aproximativ două săptămâni după vaccinare și mai ales la bărbați, mulți cu vârsta de peste 50 de ani. Datele disponibile nu prezintă un model similar cu vaccinul Pfizer sau Moderna, după cum a mai spus CDC.

Ad in title

Se așteaptă ca autoritățile de reglementare din SUA să sublinieze faptul că vaccinul J&J este sigur și că beneficiile acestuia depășesc în mod clar riscurile potențiale, a raportat Post, citând oameni familiarizați cu situația, potrivit CNBC.

Până acum, FDA nu a dat un răspuns în acest sens.

”Rapoartele GBS după primirea vaccinului J&J/ Janssen COVID-19 în sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS) sunt rare, dar indică probabil un risc posibil mic de efect secundar în urma acestui vaccin”, a spus CDC pentru NBC News.

Într-o declarație de luni, J&J a declarat că a fost în discuții cu FDA și alte autorități de reglementare în legătură cu această tulburare.

”Șansa ca acest lucru să apară este foarte scăzută, iar rata cazurilor raportate depășește rata de fond cu un grad mic”, a spus compania.

”Susținem ferm creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor unor evenimente rare, pentru a ne asigura că acestea pot fi identificate rapid și tratate eficient.”, a mai adăugat J&J.

Peste 12 milioane de doze J&J au fost administrate în SUA, conform datelor compilate de CDC.

Articolul precedentSpitalul „Victor Babeș” Timișoara: Numărul persoanelor mușcate de căpușe este în creștere
Articolul următorBușoi: Fac apel la medicii români să nu cadă pradă mesajelor toxice și să se imunizeze voluntar