Spitalul „Victor Babeș” Timișoara: Numărul persoanelor mușcate de căpușe este în creștere

0
49

Reprezentantii Spitalului “Victor Babes” Timisoara trag un semnal de alarma referitor la capuse, afirmand ca numarul persoanelor muscate de aceste insecte, care se adreseaza unitatii medicale este in crestere.

„Prima masura de prevenire a bolii este sa depistam capusa in primele 24 de ore de la fixarea pe tegument si sa o extragem. Acest lucru este usor de facut daca seara, dupa ce am fost la iarba verde, facem dus si cautam o eventuala excrescenta pe piele, trecand usor cu mana pe toata suprafata corpului, chiar si prin par. Daca descoperim o capusa, atunci trebuie sa o scoatem. Este foarte important sa o indepartam fara sa-i rupem capul, deoarece exista riscul ca acesta sa poata transmite in continuare bacteria ce cauzeaza boala Lyme. Pentru aceasta luam un tampon de vata si il imbibam in alcool sau iod, dupa care il punem timp de 5 minute pe capusa. Prin aceasta manevra capusa slabeste prinderea de piele si, astfel, reusim sa o scoatem usor prin rasucire in sensul invers acelor de ceasornic”, a declarat dr. Virgil Musta, sef Sectie Boli Infectioase II, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Reprezentantii spitalului „Victor Babes” Timisoara au precizat ca in cazul in care capusa este depistata dupa cateva zile, este necesar un consult medical pentru inceperea unui tratament profilactic. Capusele sunt insecte parazite ce se hranesc cu sangele gazdei pe al carei corp ajung. Prin muscatura capuselor, in sange, poate fi transmisa bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odata fixata pe piele, capusa nu transmite imediat bacteria in sange, ci are nevoie intre 24 si 72 de ore pentru a infecta gazda.

Ad in title

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltata in urma muscaturii capusei infectate cu Borrelia, debuteaza intr-un interval cuprins intre trei și 30 zile de la contact. Se formeaza o zona rosie la locul intepaturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmeaza dureri de cap, de muschi si de oase, dar si o oboseala accentuata. In evolutie, poate aparea o eruptie pe piele si in alte zone ale corpului, au precizat reprezentantii spitalului „Victor Babes”.

Acestia au explicat ca in cazul in care nu este tratata la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiaca si neurologica.

In forma avansata, in stadiul trei, evolutia este cronica, aparand leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulatiei, simptome neuro-psihice ca parestezii, amorteli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul fetei, tulburari marcate de concentrare si memorie, obosela cronica extrema, si, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afecteaza calitatea vietii. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

„De cate ori mergem la iarba verde este recomandabil sa ne asezam pe o patura, nu direct pe iarba, si, eventual, sa purtam pantaloni lungi, pentru situatia in care ne plimbam printr-o iarba mare. Astfel, capusa sa nu se poata fixa de picior. Sa ne spalam seara si sa ne inspectam pielea. Sa utilizam spray-uri anticapusa, cand mergem intr-o zona unde este posibil sa fie capuse. Sa consultam medicii, daca am gasit o capusa si nu stim de cat timp este pe piele, daca nu am reusit sa o scoatem cu totul, sau daca apare eritemul caracteristic la locul muscaturii de capusa”, a afirmat dr. Virgil Musta.

Articolul precedentSCJU Arad realizează un nou tip de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV- 2
Articolul următorVaccinul anti-COVID-19 J&J, posibile legături cu o tulburare autoimună rară