Vaccinarea anti-Covid a copiilor și teama părinților de infertilitate

0
516

Un sondaj publicat săptămâna trecută de Kaiser Family Foundation (KFF), arată că un procent de 66% dintre părinții copiilor cu vârste între 5 și 11 ani se arată îngrijorați că vaccinurile ar putea avea un impact negativ asupra fertilității copiilor mai târziu.

Medici și oficiali în sănătate publică au un mesaj comun unitar și asigură părinții că acest lucru nu trebuie să îi îngrijoreze.
„Afirmațiile nefondate care leagă vaccinurile anti-COVID de infertilitate au fost infirmate științific”, spune Academia Americană de Pediatrie, într-o declarație pe site-ul său.
„Nu există nicio dovadă că vaccinul poate duce la pierderea fertilității. Deși fertilitatea nu a fost studiată în mod specific în studiile clinice ale vaccinului, nicio pierdere a fertilității nu a fost raportată în rândul participanților la studiu sau printre milioanele de persoane care au primit vaccinurile de la autorizarea lor și nu au apărut semne de infertilitate în studiile pe animale”, se mai precizează în declarație.

Pediatrii spun că unii părinți sunt dornici să-și vaccineze copiii, alții punând întrebări, pe măsură ce se recomandă vaccinul anti-Covid pentru grupa de vârstă a copiilor lor.
„În mod similar, nu există nicio dovadă că vaccinul anti-COVID afectează pubertatea”.
Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, care tratează infertilitatea și ajută femeile să se pregătească pentru sarcină, încurajează femeile să se vaccineze împotriva Covid-19. „Organizațiile medicale de vârf au afirmat în mod repetat că vaccinurile împotriva COVID-19 nu au niciun impact asupra fertilității”, este îndemnul de pe site-ul asociației. Același lucru este valabil și pentru fertilitatea masculină, afirmă Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Părinții au multe întrebări legate de vaccinarea anti-Covid a copiilor

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a emis deja autorizația de utilizare de urgență pentru vaccinul Pfizer la grupa de vârstă 5-11 ani, iar consilierii de vaccinuri ai CDC discută deja dacă să recomande utilizarea acestuia la copii mai mici.
Majoritatea părinților însă, conform sondajului KFF, nu intenționează să vaccineze copiii mici împotriva Covid-19 imediat, ci așteaptă să vadă reacțiile la cei vaccinați.
Dr. Paul Offit, unul dintre consilierii de vaccinuri ai FDA, medic pediatru și șef al Centrului de Educație pentru Vaccin de la Spitalul de Copii din Philadelphia, susține că: „Dacă (vaccinul, n.red.) ar fi afectat fertilitatea, dacă infecția naturală ar fi afectat fertilitatea, atunci natalitatea ar fi trebuit să scadă, dar nu s-a întâmplat asta. Rata natalității (în SUA, n.red.) a crescut ușor. Deci, acestea sunt două dovezi care pledează împotriva mitului potrivit căruia vaccinurile sau infecția naturală afectează fertilitatea”.
Dr. Peter Marks, care conduce divizia de vaccinuri a FDA, a abordat frica de vaccin anti-Covid într-o conferință de presă.
„Aceste vaccinuri au fost evaluate într-o varietate de studii înainte de a ajunge la populație, iar acum au fost administrate multor milioane de oameni. Nu există dovezi că există un efect advers asupra fertilităţii acestor vaccinuri şi nu există niciun motiv pentru care s-ar bănui că un vaccin ARNm ar avea acest efect”, a spus Marks.

Atât vaccinul Pfizer, cât și vaccinul Moderna sunt vaccinuri ARNm, care folosesc material genetic numit ARN mesager sau ARNm, pentru a instrui propriile celule ale corpului să producă o mică bucată din proteina spike de coronavirus, care, la rândul său, antrenează corpul să o recunoască și să o atace. Unii oameni de știință au descris ARNm ca fiind ca un mesaj Snapchat – oferă instrucțiuni celulelor și apoi dispare.
„Așadar, în privința acestor vaccinuri suntem destul de confortabili cu ideea că este rezonabil să le folosim la copii. Personal, nu aș ezita să-i dau copilului meu unul dintre aceste vaccinuri”, a declarat Marks.

Articolul precedentArafat, despre repartizarea către spitale a concentratoarelor de oxigen primite de la OMS
Articolul următorRedeschiderea școlilor: CNSU a adoptat hotărârea care prevede modul de desfășurare a cursurilor