Vaccin împotriva meningitei B, disponibil în România

0
86

Vești bune în lupta împotriva uneia dintre bolile care a făcut zeci de victime în România. Este vorba despre meningita meningococică. În prezent, vaccinul meningococic grup B este disponibil în țara noastră.

Potrivit producătorilor, vaccinul meningococic grup B este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de peste 2 luni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. Acest vaccin face parte din vaccinurile opționale, conform prevederilor legale.

„Întrucât cea mai mare incidență a bolii este întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 -1 an şi 1-5 ani, lansarea vaccinului este de interes pentru părinți, în special. Este foarte important de menționat că vaccinul meningococic grup B poate fi administrat pentru imunizarea activă a persoanelor, încă de la vârsta de peste 2 luni”, a transmis directorul medical al companiei producătoare.

Ad in title

 

Ce este boala meningococică invazivă?

 

Boala meningococică invazivă (BMI) este o boală potenţial fatală sau cu grave sechele permanente pentru supraviețuitori, chiar şi în cazul administrării unui tratamentul adecvat. Boala progresează rapid şi este, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat.

Aproximativ 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a Neisseria meningitidis, bacteria cauzatoare de meningită bacteriană. Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează şi aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămâne cu sechele permanente.

În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii 4 ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an şi 1-5 ani.

Articolul precedentCoronavirus: România va livra medicamente către Republica Moldova
Articolul următorChina recomandă autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile și pentru pacienții vindecați de COVID-19