Europa este la un pas de a primi primele doze de vaccin anti-COVID-19. Potrivit așteptărilor, vaccinul Pfizer-BioNTech va fi aprobat la reuniunea de astăzi a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), iar primele doze vor putea fi livrate în termen foarte scurt. Astfel, în țara noastră, primele vaccinuri sunt așteptate după Crăciun.

În ceea ce privește reuniunea EMA pentru o decizie privind vaccinul Moderna, aceasta ar urma să aibă loc pe 12 ianuarie.

 

Vaccinul Pfizer-BioNTech vs. vaccinul Moderna

 

Potrivit datelor publicate, vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 90%, în urma testelor efectuate pe 44.000 de persoane și a fost autorizat pentru utilizare la persoanele peste 16 ani.

Vaccinul Moderna are o eficiență de 94,5% și este indicat persoanelor peste 18 ani. Acesta a fost testat pe 15.400 de adulți.

Mod de administrare

Vaccinul Pfizer-BioNTech se administrează în două doze, de 0,3 militri fiecare, instramuscular în mușchiul deltoid, la 21 de zile distanță.

Vaccinul Moderna se administrează tot în două doze, la interval de aproximativ o lună, intramuscular,  iar cantitatea administrată este de 0,5 militri.

Reacții adverse semnalate în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech

În timpul testelor au fost semnalate o serie de posible reacții adverse. Printre acestea se numără:

  • Locale: durere locală, roșeață
  • Generale: oboseală, mialgii, astenie, artralgii, febră, grețuri, adenopatii

 

Reacții adverse semnalate în cazul vaccinului Moderna

 

În timpul testelor au fost semnalate o serie de posible reacții adverse. Printre acestea se numără:

  • Locale: durere locală, roșeață, adenopatii axilare
  • Generale: oboseală, dureri de cap, dureri musculare, grețuri, vărsături, febră, dureri articulare

 

Ce trebuie să știm când decidem să ne vaccinăm?

 

Înainte de vaccinare, trebuie să precizăm medicului toate condițiile medicale favorizante, precum:

–       Alergii

–       Febră

–       Sângerări

–       Tulburări de coagulare

–       Tratament imunosupresor

–       Boli autoimune

–       Sarcină sau alăptare,

–       Dacă v-a fost administrat un alt vaccin anti-COVID-19

”Nu este indicată vaccinarea în cazul unei reacții alergice severe după prima doză de vaccin sau a unei alergii cunoscute la orice componentă a vaccinului. Reacția alergică severă presupune apariția simptomelor în primele minute sau ore din momentul administrării vaccinului. Cele mai importante semne și simptome sunt respirație dificilă, transpirații la nivelul capului și gâtului, accelerarea frecvenței respiratorii, erupție cutanată, oboseală, amețeli. Vorbim de o reacție alergică severă atunci când simptomatologia apărută impune spitalizare sau poate pune viața în pericol”, a declarat pentru RoHealthReview și Sănătatea.TV șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.