(UPDATE) West Nile în România: Starea și numărul pacienților infectați în urma înțepăturilor de țânțari

0
586

Update 26.10.2023:  Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că un număr de 82 de cazuri confirmate şi 21 probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei boli (n.r. 6 iunie) până joi.

Au fost înregistrate 12 decese în judeţele: Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (3), Dolj (3), Prahova (1), Satu Mare (2), Sibiu (1); distribuţia pe judeţe a cazurilor, în funcţie de unitatea teritorială de expunere, este: Bacău (4), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (8), Buzău (2), Călăraşi (1), Cluj (1), Constanţa (1), Dâmboviţa (1), Dolj (9), Galaţi (8), Gorj (2), Ialomiţa (2), Iaşi (6), Ilfov (8), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (12), Sibiu (2), Suceava (1), Timiş (1), Tulcea (3), Vaslui (3), Vâlcea (2) şi municipiul Bucureşti (17).

Update 19.10.2023: Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), un număr de 78 cazuri confirmate şi 16 probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei boli (6 iunie) şi până joi; au fost înregistrate 11 decese în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (3), Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (2), Sibiu (1).

Distribuţia pe judeţe a cazurilor înregistrate este: Bacău (4), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (7), Buzău (1), Călăraşi (1), Constanţa (1), Dolj (8), Galaţi (8), Gorj (2), Ialomiţa (2), Iaşi (6), Ilfov (7), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (12), Sibiu (2), Suceava (1), Timiş (1), Tulcea (3), Vaslui (3), Vâlcea (1) şi Municipiul Bucureşti (15).

Update 05.10.2023:  71 cazuri confirmate şi două probabile cu infecţie cu virusul West Nile înregistrate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi – transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit autorităților, au fost înregistrate opt decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (7), Buzău (1), Dolj (8), Galaţi (7), Ialomiţa (2), Iaşi (6), Ilfov (4), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (9), Sibiu (2), Suceava (2), Tulcea (3), Vaslui (3) şi Municipiul Bucureşti (9).

Update 28.09.2023: 63 de cazuri confirmate şi două probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi – informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Au fost înregistrate opt decese în urma infecţiei cu virusul West Nile în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (7), Buzău (1), Dolj (6), Galaţi (6), Ialomiţa (2), Iaşi (5), Ilfov (3), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (6), Sibiu (1), Suceava (1), Tulcea (3), Vaslui (3) şi municipiul Bucureşti (9).

Update 14.09.2023: Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) confirmă un număr de 42 cazuri şi două  probabile de infecţie cu virusul West Nile înregistrate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi.

Potrivit INSP, au fost înregistrate şapte decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Bihor (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Cazurile amintite au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (7), Bacău (1), Bihor (1), Botoşani (1), Brăila (4), Buzău (1), Dolj (5), Galaţi (4), Ialomiţa (1), Iaşi (4), Ilfov (4), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (3), Tulcea (3) şi Vaslui (1).

Update 13.09.2023: Prefectura Brăila a transmis că specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au confirmat încă două cazuri de meningită cu virus West-Nile: o femeie de 83 de ani, cu evoluţie nefavorabilă care a murit la data de 4 septembrie şi un bărbat de 62 de ani, cu evoluție favorabilă.

„Direcţia de Sănătate Publică Brăila a informat Instituţia Prefectului Judeţul Brăila cu privire la confirmarea a două noi cazuri de meningită cu virus West-Nile, la încă două persoane din judeţul Brăila”, anunţă, marţi, Prefectura Brăila.

Pacienta, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Ulmu, a fost internată în data de 01.09, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de meningită acută, fiind, a doua zi, transferată în Secţia ATI cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă.

Bărbatul de 62 ani, cu domiciliul în satul Plopi şi expunerea la domiciliul flotant din localitatea Lacu Sărat, la o fermă de bovine, a fost internat în data de 06.09, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă uşoară de boală, cu evoluţie favorabilă.

„Menţionăm că acestea sunt cazurile 3 şi 4 confirmate de meningită cu virus West Nile pe teritoriul judeţului Brăila în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023”, a mai precizat Prefectura.

Autorităţile au luat măsuri în localităţile în care au apărut cazurile

Anterior acestora, alte două persoane au fost diagnosticate la Brăila, la finele lunii trecute. Conform autorităților locale, este vorba despre o persoană în vârstă de 67 ani, cu domiciliul în Gemenele, internată în data de 21.08, în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă de boală, cu evoluţie favorabilă. A fost externată în data de 30.08. A doua persoană are 60 ani, locuieşte în Olăneasca şi a fost internată în data de 26.08, în Secţia de Neurologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de hemipareză dreapta; ulterior, pacientul a fost transferat în Secţia de Boli Infecţioase, cu o formă severă de boală, cu evoluţie favorabilă.

Update 07.09.2023: Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite că un număr de 38 cazuri confirmate şi două cazuri probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi.

Au fost înregistrate şase decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (6), Bacău (1), Bihor (1), Botoşani (1), Brăila (2), Buzău (1), Dolj (5), Galaţi (4), Ialomiţa (1), Iaşi (3), Ilfov (4), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (3), Olt (2), Tulcea (3) şi Vaslui (1).

Update 31.08.2023: Un număr de 28 de cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 30 august.

Potrivit INSP, au fost înregistrate patru decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi unul, „probabil”, în Dolj.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: Municipiul Bucureşti (7), Bacău (1), Bihor (1), Ilfov (3), Dolj (2), Ialomiţa (1), Iaşi (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), Galaţi (3), Olt (2), Tulcea (2) şi Vaslui (1).

Update 29.08.2023: Primul pacient(50 de ani) din vestul ţării infectat cu virusul West Nile a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, acesta acuzând simptome specifice bolii infecţioase.

Conform cadrelor medicale, probele de sânge i-au fost analizate în laboratorul spitalului iar diagnosticul de suspiciune a fost confirmat după ce au fost detectaţi anticorpi de tip Imunoglobulină (IgM):

„Pacientul s-a prezentat având simptome uşoare, dar persistente: febră, fotofobie, afazie, vedere dublă. A primit indicaţie de tratament simptomatic, antitermic, de echilibrare hidroelectrolitică şi vitaminoterapie. Starea lui de sănătate este acum stabilă. Pacientul va mai rămâne în spital câteva zile sub supraveghere. Deocamdată, nu se pune problema unei agravări a stării lui de sănătate. Vorbim despre o boală infecţioasă care, însă, la persoane cu alte boli asociate sau comorbidităţi poate duce la o infecţie a sistemului nervos central sau, în cazurile foarte grave, ceea ce nu este în situaţia de acum, la deces”, a transmis medicul infecţionist dr. Anca Elena Ianiţcaia, marţi.

Spitalul „Victor Babeş” a informat Direcţia de Sănătate Publică, raportarea urmând a fi transmisă Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică(INSP).

Update 28.08.2023: Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în judeţul Vaslui: o femeie în vârstă de 51 de ani din zona Bârlad a fost testată pozitiv au informat autorităţile sanitare.

„În urma analizelor de laborator, a fost înregistrat un caz probabil de West Nile la o persoană de sex feminin, cu vârsta de 51 de ani, din zona Bârlad. Pacienta este internată şi are o evoluţie favorabilă”, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

Tot astăzi, populația orașului Galați a fost avertizată să ia măsuri împotriva riscurilor de infectare cu acest virus:

„Având în vedere confirmarea la nivelul municipiului Galați a unui caz de infecție cu virusul West Nile, Primăria municipiului Galați transmite recomandările Direcției de Sănătate Publică Galați pentru populație. Astfel, pentru protejarea împotriva infectării cu virusul West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, se recomandă:
– purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;- utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
– împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (cu plase de protecție la ferestre și uși);
– utilizarea de substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
– dezinsecție generală.
În context, menționăm că în perioada 21 – 25 august 2023 s-a derulat a cincea etapă de dezinsecție în întreg orașul, inclusiv în parcuri și locuri de joacă pentru copii” – au transmis autoritățile locale.

Anterior, vineri, autoritățile anunțaseră doi pacienți infectaţi cu virusul West Nile internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

24 cazuri cu infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie)

Au fost înregistrate patru decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (4), Olt (2), Prahova (2), Sibiu (1), Satu Mare (1), şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea.

Ce reprezintă infecția cu virusul West Nile?

Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile.

Virusul transmis de tânțari cauzează cele mai multe cazuri de infecție;  majoritatea persoanelor infectate fie nu dezvoltă simptome, fie se confruntă doar cu febrilitate și/sau migrene. Această boală poate determina boli grave, precum meningită sau encefalită și poate pune viața pacientului în pericol.

Cum se transmite infecția cu virusul West Nile

Virusul West Nile se răspândește la oameni și animale prin mușcăturile de tânțari infectați.
Foarte important de reținut este că virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte!
Majoritatea infecțiilor cu virusul West Nile apar pe durata anotimpului cald, atunci când tânțarii sunt mai activi.
Perioada de incubație (perioada dintre momentul mușcăturii de tânțar infectat și apariția semnelor si simptomelor bolii) poate varia de la patru la zece zile.
Factori de risc:
• vârsta: persoanele de peste 60 de ani sunt expuse la un risc mărit de a dezvolta o formă gravă de boală;
• anotimpul: țânțarii sunt mai activi în perioada verii și a toamnei;
• anumite afecțiuni medicale: cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de rinichi cresc riscul infectării;
Simptomatologie:
• Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu prezintă semne sau simptome.
• Aproximativ 20% din oameni dezvolta o infectie usoara numita febra West Nile.
Semnele și simptomele frecvente includ:
• febră;
• cefalee;
• vărsături;
• diaree;
• oboseală;
• erupții cutanate.
Semnele și simptomele febrei West Nile durează de obicei câteva zile.

Semne și simptome grave de infecție

La mai putin de 1% dintre persoanele infectate, virusul poate duce la encefalită ( inflamația creierului) sau meningită (inflamația membranelor din jurul creierului și a măduvei spinării).
Diagnosticul de infecție cu virusul West Nile este pus de un medic infecționist pe baza simptomatologiei și pe baza unor analize medicale suplimentare:
• analiză de sânge
• puncție lombară
• investigații imagistice, etc.
Recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
• Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
• Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
• Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
• Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
• Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
• Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
Articolul precedentANMCS: Jumătate din spitalele clasificate în august au termen doi ani pentru a remedia neregulile constatate
Articolul următorVâlcea: Cele mai multe cazuri de pacienți cu virusul hepatitic B și C din Oltenia