UNOPA oferă servicii suport pentru pacienții cu HIV în contextul COVID-19

0
255

UNOPA își dezvoltă serviciile de suport pentru pacienții cu HIV menite să-i sprijine pe aceștia în gestionarea problemelor cu care se confruntă în managementul bolii, în accesul la servicii medicale, în comunicarea cu medicul specialist, în nevoia de informare și suport în contextul pandemiei cu Covid 19, se arată într-un comunicat de presă al UNOPA.

Astfel, UNOPA pune la dispoziția persoanelor seropozitive din România, cu sprijinul a două companii farmaceutice, o serie de servicii.

Pacienții cu HIV au la dispoziție un serviciu de consiliere care poate fi accesat în vederea consultării cu specialiștii UNOPA în legătură cu aspectele ce țin de managementul infecției HIV, accesul la servicii medicale, tratament și analize specifice, aderența la tratament, situații de stigma și discriminare, protecție socială, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc.

Totodată, UNOPA pune la dispoziție un grup de suport online pentru pacienții cu HIV . Acesta se va desfășura săptămânal și va fi coordonat de o persoană pregătită în acest sens.

”Prin intermediul grupului de suport persoanele seropozitive sunt ajutate în direcția acceptării diagnosticului, întăririi relației medic – pacient, integrarea aderenței la tratament în stilul de viață, depășirea provocărilor specifice în relația de cuplu, consolidarea încrederii și imaginii de sine, resemnificarea experienței traumatice de pierdere a sănătății, conștientizarea efectelor stigmatizării internalizate și mijloacele de combaterea ale acesteia, identificarea mecanismelor de apărare și crearea de mecanisme de coping în fața infecției cronice, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc”, se arată în comunicatul de presă.

Un alt serviciu îl constituie peer-suport pentru pacienții cu HIV, ”serviciu prin care pacienții cu HIV pot discuta direct cu alți pacienți voluntari cu scopul de a face schimb de informații, a-și valida emoțiile, trăirile, a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viața unui pacient”.

“Aceste servicii se alătură celorlalte servicii de informare, monitorizare și advocacy pe care organizația noastră le derulează permanent. Serviciile de față își propun să suplinească lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID 19. În aceste vremuri dificile suntem la dispoziția pacienților cu HIV din România și îi invităm pe cei care au nevoie de sprijin să nu ezite să ne apeleze. De asemenea  transmitem pe această cale invitația către medicii infecționiști de a direcționa pacienții cu HIV către serviciile noastre, pentru că doar împreună putem ajuta la depășirea problemelor pe care acești pacienți le întâmpină”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

 

Articolul precedentAproape 8.000 de avioane ar fi necesare pentru a duce potențialul vaccin anti-COVID în toată lumea
Articolul următorVaccinul AstraZeneca ar putea fi disponibil, totuși, la finalul acestui an sau începutul anului viitor