Studiu: Unii pacienți tratați de coronavirus pot fi infecțioși până la opt zile după dispariția simptomelor

0
134

Cercetătorii au descoperit că jumătate din pacienții pe care i-au tratat pentru infecție ușoară cu COVID-19 aveau încă coronavirus până la opt zile după dispariția simptomelor. Scrisoarea de cercetare a fost publicată online în American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, relatează sciencedaily.com.

Lixin Xie și Lokesh Sharma, coautori ai cercetării,  raportează un studiu efectuat pe 16 pacienți cu COVID-19, care au fost tratați și externați din Centrul de tratament al Spitalului General PLA din Beijing, între 28 ianuarie și 9 februarie 2020. Pacienții incluși în studiu au avut o vârstă medie de 35,5 ani.

Cercetătorii au prelevat probe din gât de la toți pacienții, în zile alternative. Pacienții au fost externați după recuperarea și confirmarea stării virale negative prin cel puțin două teste consecutive de reacție în lanț a polimerazei (PCR).

„Cea mai semnificativă constatare din studiul nostru este că jumătate dintre pacienți au continuat să elimine virusul chiar și după rezolvarea simptomelor lor”, a declarat co-conducător Dr. Sharma, instructor de medicină, Secția medicină pulmonară, îngrijire critică și medicina somnului, departament de Medicină, Școala de Medicină Yale.

„Infecțiile mai severe pot avea perioade și mai mari de eliminare”, a spus Dr. Sharma.

Simptomele primare la acești pacienți au fost febră, tuse, dureri în faringe și respirație dificilă sau dispnee. Pacienții au fost tratați cu o serie de medicamente.

Perioada de la infecție până la debutul simptomelor, respectiv perioada de incubație, a fost de cinci zile, cu excepția unui singur pacient. Durata medie a simptomelor a fost de opt zile, în timp ce pacienții au rămas contagiosi după încheierea simptomelor au variat de la una la opt zile.

„Dacă aveți simptome respiratorii ușoare de la COVID-19 și ați rămas acasă pentru a nu infecta oamenii, extindeți-vă carantina cu încă două săptămâni după recuperare pentru a vă asigura că nu infectați alte persoane”, a recomandat profesorul Lixin Xie.

Articolul precedentEurostat: România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile cu sănătatea
Articolul următorDezinfectant produs de profesorii Universității ”Aurel Vlaicu” Arad, donat spitalelor