Eduard Petrescu (Unicef): Probabil în septembrie vom avea vaccin și pentru categoria de vârstă 5-12 ani

0
842

Eduard Petrescu, specialist Programe Unicef, a declarat, marți în cadrul unei conferințe că este de așteptat ca până în toamnă să fie autorizat vaccinul anti-COVID- 19 și pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani.

“Probabil în septembrie vom avea vaccin și  pentru 5-12 ani. Septembrie, octombrie, cam asta e previziunea. Pfizer autorizează și probabil va fi gata cu hârtiile undeva în septembrie. În septembrie autorizează în SUA și imediat și în Europa“, a declarat Eduard Petrescu.

Reprezentantul UNICEF consideră că pentru o campanie de succes este nevoie de investiții și multă implicare.

“Dacă nu investim acum în susținerea campaniei de vaccinare pentru copii, riscăm sa ruinăm nu numai campania de vaccinare anti-COVID, riscăm să ruinăm campaniile viitoare de vaccinare pe toate celelalte boli. Și asta nu e ceva ce nu ni s-a întâmplat. De asta cred ca ar trebui să fim mai aplicați și mai atenți”, a mai spus Petrescu.

Reprezentantul Unicef consideră că o campanie are succes dacă are o comunicare corectă și cât mai extinsă.

“Noi suntem foarte clari pe zona de a susține  comunicarea pe canalele de media clasic si media online, dar nu e suficient. Am investit acolo și vom continua să investim acolo. Rugamintea mea este ca Ministerul Sănătății și Ministerul Educației să înceapă mobilizarea comunicatorilor. Nu sunt neaparat de acord că cei mai buni comunicatori sunt medicii. Eu cred că putem pregăti comunicatori. Avem deja module de pregătire a unor comunicatori pe comunicare interpersonală. Ele pot fi folosite și de asistenții sociali,  și de consilierii școlari, și de profesori. Trebuie ei înșiși să fie convinși. Adică mă îndoiesc că cineva care nu este convins de valoarea vaccinării poate fi communicator. Acești comunicatori nu pot fi făcuți peste noapte, dar asta nu înseamnă că nu putem să-i facem într-o perioadă relativ scurtă”, a mai declarat Eduard Petrescu.

“Avem o bază de consilieri școlari,  avem o bază de asistente medicale comunitare,  există o bază de date cu mediatori școlari și mediatori sanitari. Ei există în mare majoritate în aceste comunități defavorizate.  Ne putem baza pe ei pentru a ajunge cu mesajele din poartă-n poartă. Mesajele pe online sau pe media clasică nu vor ajunge în satele devaforizate. Va trebui să fie cineva pe care omul din gospodărie îl vede și are încredere în el“, a explicat reprezentantul Unicef.

Articolul precedentStimulent de risc pentru angajaţii unor centre rezidenţiale destinate unor categorii vulnerabile
Articolul următor30 de persoane evacuate, în urma incendiului de la Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iași