Una din trei românce suferă de anemie… fără să știe

0
1958
Anemia feriprivă este una dintre cele mai comune forme de anemie, caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism. Această afecțiune poate avea impact semnificativ asupra sănătății femeilor, afectând atât calitatea vieții, cât și sănătatea generală – atenționează Crucea Roșie Română pe rețelele de socializare, referitor la o statistică îngrijorătoare: una din trei românce suferă de anemie… fără să știe acest fapt.
Diagnosticarea precoce este estențială, subliniază specialiștii care, totodată, recomandă consultarea medicului de familie la apariția simptomelor specifice. Afecțiunea poate fi depistată cu trei analize simple care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: hemoglobina, sideremia și feritina serică.
Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, proteina din sânge responsabilă pentru transportul oxigenului către celulele corpului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății anemia este o afecțiune frecventă ce apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate; dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă – menționează organizația.

Simptomele anemiei feriprive

Printre simptomele anemiei feriprive, specialiștii amintesc:
  •  oboseală persistentă și lipsă de energie
  • slăbiciune musculară și senzație de amețeală
  • paloare a pielii și unghii fragile
  • dificultate în respirație și tahicardie (bătăi rapide ale inimii)
  • dureri de cap frecvente și dificultăți de concentrare.

 Anemia feriprivă la femeile însărcinate: Multe femei suferă deja de anemie când rămân însărcinate iar sarcina devine una dintre problemele cele mai mari atunci când o femeie suferă de această afecțiune:

„Sigur că nu ne dorim intrarea în sarcină cu anemie, pentru că această anemie cu siguranță se va accentua. În timpul sarcinii sunt nevoi mult mai mari de fier în organism. Atât pentru mamă cât și pentru copil”, a precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică și ginecologie, în cadrul seminarului online despre educație în sănătate „Anemia și lipsa de fier la femei”.

„Este necesar un diagnostic precoce și un tratament corect, cu scopul de a reduce atât riscul matern, cât și fetal”, adaugă acesta.

Tratamentul și prevenția

Vestea bună este că anemia feriprivă poate fi tratată prin suplimentarea cu fier, dar și cu vitamina C și vitamina B (pentru absorbția fierului în organism), modificări ale dietei – consumul alimentelor bogate în fier (carne roșie, legume cu frunze verzi, fasole și cereale fortificate cu fier).
De preferat este însă prevenirea afecțiunii care poate fi realizată prin adoptarea unei diete echilibrate și bogate în fier, managementul sângerărilor menstruale abundente prin utilizarea de produse de igienă adecvate și consultarea unui medic pentru opțiuni de tratament, testarea regulată a nivelului de fier din sânge pentru identificarea precoce a deficienței de fier și a anemiei feriprive.
Tot ce trebuie să facă doamnele sau domnișoarele care bănuiesc că ar putea avea lipsă de fier (anemie feriprivă – n.r.) este să meargă la medicul lor de familie și să ceară o recomandare pentru a face aceste analize gratuit!”, recomandă dr. Remus Șipoș, medic de familie și secretar al Societății Naționale de Medicină de Familie.
Articolul precedentZiua mondială a rinichiului, marcată la 14 martie
Articolul următor„Măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate”: România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza