Ziua mondială a rinichiului, marcată la 14 martie

0
357

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie.

Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului se desfăşoară sub sloganul „Promovând accesul echitabil la tratamentele medicale optime pentru sănătatea rinichilor”.

Prin intermediul acestei zile, Societatea Internaţională de Nefrologie urmăreşte să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Boala cronică de rinichi afectează peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume. La nivelul anului 2019, peste 3 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli. În prezent, boala de rinichi este a opta cauză de deces la nivel mondial, iar dacă nu se iau măsuri urgente, până în anul 2040 se estimează că va ajunge a cincea cauza de deces la nivel mndial, potrivit worldkidneyday.org.

În ultimele trei decenii, eforturile comunităţii medicale s-au concentrat cu precădere asupra transplantului renal. Din fericire, recent s-au înregistrat progrese în tratamentul bolilor de rinichi, capabile să prevină sau să întârzie semnificativ efectele acestor afecţiuni. Complicaţiile date de boala de rinichi, precum bolile cardiovasculare şi insuficienţa renală, pot fi diminuate, prelungind viaţa pacienţilor.

O serie de factori, însă, fac ca aceste terapii revoluţionare să nu ajungă, de multe ori, la cei care au nevoie de ele. Necunoaşterea noilor tratamente sau scepticismul faţă de ele, numărul insuficient de medici nefrologi, costurile ridicate ale noilor tratamente şi procedeele dificile pentru obţinerea tratamentelor compensate fac ca mulţi dintre suferinzi să nu beneficieze de aceste servicii medicale care le sunt vitale.

Pentru a corecta aceste inechităţi, Societatea Internaţională de Nefrologie propune factorilor decizionali răspândirea informaţiilor referitoare la prevenirea bolilor de rinichi, a instrumentelor necesare identificării precoce a afecţiunilor renale. Totodată, încurajarea formării medicilor nefrologi, oferirea de stimulente acestora pentru a-şi practica meseria în zone şi comunităţi lipsite de prezenţa unui nefrolog, cunoaşterea la zi a tratamentelor, farmacologice şi non-farmacologice, sunt măsuri ce pot diminua cazurile de afecţiuni renale. Nu în ultimul rând, organizatorii Zilei mondiale a rinichiului îi încurajează pe pacienţi să se organizeze, pentru a aduce mai uşor la cunoştinţa publicului şi a factorilor de decizie problemele punctuale cu care se confruntă.

În România sunt înregistraţi peste 37.000 de pacienţi cu boala cronică de rinichi spitalizaţi anual, iar dintre aceştia aproximativ 25% sunt în stadiul avansat. Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectaţi având vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani.

Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii au lansat anul trecut campania naţională de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi intitulată „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcţiei renale, fiind asociată şi cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau de accident vascular cerebral. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.

Potrivit Societăţii Române de Nefrologie, cele opt reguli esenţiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale, consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentaţia echilibrată, menţinerea unei greutăţi corporale normale, evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare.

Articolul precedentAcademia Română, situată pe primul loc la nivel național în clasamentul instituțiilor de cercetare SCImago
Articolul următorUna din trei românce suferă de anemie… fără să știe