Un studiu major pune la indoiala necesitatea multor operatii in cazul bolilor de inima

0
95

Persoanele cu boli cardiace severe, dar stabile, cauzate de arterele infundate, pot avea mai putine dureri in piept daca se opereaza pentru imbunatatirea fluxului de sange, in loc sa ia medicamente pentru afectiune, dar acest lucru nu le va reduce riscul de a avea un atac de cord sau de a muri in urmatorii ani. Aceasta este concluzia unui studiu major realizat de cercetatorii americani si finantat la nivel federal. 

Rezultatele contrazic dogma medicala si pun in discutie unele dintre cele mai comune practici in domeniul cardiac. Iar studiul prezinta dovezi puternice ca zeci de mii de proceduri costisitoare de implantare de stent si operatii de bypass sunt inutile sau premature pentru persoanele cu boli cardiace stabile. 

in cazul persoanelor care nu sunt in pericol major, studiul arata nu este nevoie de graba in efectuarea testelor si a procedurilor invazive, a explicat dr. Judith Hochman de la Universitatea din New York, autoarea principala a studiului.

 

Cel mai mare studiu de acest gen

 

Stenturile si operatiile de bypass sunt utilizate in mod obisnuit pentru pacientii care au suferit un atac de cord, dar decizia de a interveni in cazul pacientilor stabili – care au blocaje sau dureri toracice in timpul exercitiilor fizice, dar nu un atac de cord acut – este un subiect extrem de dezbatut. 

Pacientii cu atac de cord nu au fost inclusi in studiu si nici alte grupuri, inclusiv cei cu functie musculara cardiaca slaba sau cei cu principala artera coronariana a inimii ingustata. 

in schimb, au fost selectati pacientii cu boli cardiace stabile si care au prezentat rezultate ingrijoratoare la testul de stres. „Se crede ca, daca cineva va beneficia de pe urma operatiilor de introducere a stenturilor sau a interventiilor de bypass, acestia sunt pacientii care ar profita cel mai mult”, a declarat dr. Hochman pentru CNN. 

Studiul international, lansat in 2012, a inclus peste 5.000 de pacienti din 37 de tari, ceea ce inseamna ca a fost cel mai mare studiu de acest fel, au spus cercetatorii. Hochman a spus ca se bazeaza pe doua studii anterioare care au facut concluzii similare, dar, in parte datorita modului in care au fost proiectate, nu au reusit sa obtina o acceptare mai larga in randul medicilor. 

Autorii studiului au concluzionat ca, daca pacientii asimptomatici renunta la terapii invazive, s-ar economisi sute de milioane de dolari, lucru cu implicatii majore atat in Statele Unite, cat si la nivel global.

Articolul precedentEpidemia de febra tifoida din Pakistan, contracarata cu un nou tip de vaccin
Articolul următorVirusul gripal poate fi combatut prin dieta bogata in grasimi – studiu