Un studiu legat de sarcinile trecute de termen a fost anulat dupa moartea asase copii

0
48

Suedia a anulat un studiu major asupra femeilor a caror sarcina a continuat peste 40 de saptamani dupa moartea a sase copii.

Cercetarea a fost stopata in urma cu un an, dupa ce cinci copii au fost declarati morti la nastere  iar unul a murit prematur, toate decesele fiind inregistrate in randul femeilor carora li s-a permis  continuarea sarcinii in saptamana 43.

„Parerea noastra este ca nu ar fi fost corect din punct de vedere etic sa continuam cu studiul”, au concluzionat cercetatorii.

La nivel international, nu exista un consens cu privire la modul de gestionare a sarcinilor sanatoase care dureaza mai mult de 40 de saptamani, desi ideea acceptata in general este ca exista un risc crescut de efecte adverse pentru mama si bebelus dupa depasirea termenului de  41 de saptamani.

Dar, deoarece riscurile sunt mici, cercetarile privind sarcinile trecute de termen necesita un numar mare de femei pentru a fi semnificative statistic. Condus de spitalul universitar Sahlgrenska din Göteborg, studiul si-a propus sa cerceteze 10.000 de viitoare mame din 14 spitale.

 

Studiul care a schimbat gestionarea sarcinilor in Suedia

 

Femeile aflate in cea de-a 40-a saptamana de sarcina au fost invitate sa se alature studiului randomizat, cu travaliu indus ori la inceputul saptamanii 42 ori la inceputul saptamanii 43, cu exceptia cazului in care a aparut spontan.

Pana la stoparea lui, in octombrie 2018, in studiu erau inscrise doar un sfert din numarul propus de viitoare mame. S-a considerat insa ca cele sase decese au indicat un risc semnificativ crescut pentru femeile cu travaliul indus la inceputul saptamanii 43. Niciun sugar nu a murit in grupul de mame care au nascut cu o saptamana mai devreme.

Televiziunea suedeza a publicat in vara un material cu privire la ingrijorarile ridicate de concluzii, dar cercetatorii au refuzat sa faca publice rezultatele sau sa vorbeasca in mass-media pana cand lucrarile lor nu sunt publicate intr-un jurnal medical. Detaliile au fost insa trecute de catre unul dintre cercetatori intr-o teza de doctorat, publicata recent pe site-ul Universitatii Göteborg.

Consecintele imediate ale studiului „pot fi o modificare a instructiunilor clinice pentru a recomanda inducerea travaliului cel tarziu la 41+0 saptamani gestationale”, concluzioneaza autorii cercetarii.

Spitalul Sahlgrenska a anuntat deja ca isi va schimba politicile de gestionare a sarcinii pe baza rezultatelor studiului, anunta cotidianul britanic The Guardian. „Am asteptat analiza stiintifica care arata ca este intr-adevar adevarat ca exista un risc mai mare daca astepti doua saptamani peste termen”, a declarat seful sectiei de operatii de cezariana. „Acum intentionam, cat mai curand posibil, sa oferim inducerea travaliului in saptamana 41 tuturor femeilor care trec peste termen”, a adaugat el.

Un altul dintre spitalele implicate in studiu si-a schimbat deja politica dupa doua decese ale copiilor acolo, iar alte spitale suedeze au anuntat ca vor urma acest exemplu.

Articolul precedentDr. Vasile Cepoi: „Avem un numar redus de unitati de medicina nucleara, ceea ce face ca listele de asteptare sa fie lungi. Avem acces redus la solutii terapeutice din medicina nucleara”
Articolul următorViolenta in familie afecteaza IQ-ul copiilor inca din timpul sarcinii – studiu