Fibrilatia atriala este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara care determina modificarea ritmului cardiac. Unul din patru adulti cu varsta de peste 40 de ani dezvolta aceasta aritmie pe parcursul vietii lor. La nivel european, peste 6 milioane de oameni sufera de fibrilatie atriala, estimandu-se ca prevalenta bolii se va dubla in urmatorii 50 de ani, pe masura ce populatia imbatraneste. in Romania, exista aproximativ 200.000 persoane care sufera de fibrilatie atriala.

„Un puls neregulat ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea de fibrilatie atriala, dar pentru diagnostic este necesara o inregistrare EKG”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, vicepresedintele Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara, profesor la UMF „Carol Davila” si seful Clinicii de Medicina Interna si Cardiologie din cadrul Spitalului Colentina. De altfel, prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan este si initiatorul programului academic FACTS (demarat in octombrie 2010), ce are ca scop constituirea unui registru national al pacientilor cu fibrilatie atriala.

Fibrilatia atriala constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral (AVC) deoarece favorizeaza acumularea sangelui in inima, cauzand astfel formarea cheagurilor, adesea foarte mari, ce blocheaza circulatia sangelui prin vasele importante catre creier. Unul din cinci atacuri cerebrale vasculare este atribuit fibrilatiei atriale. Consecintele AVC-urior cauzate de fibrilatia atriala sunt severe, adesea permanente (pierderea functiei musculare sau a vorbitului), cu probabilitate crescuta de deces: 25% in prima luna si 50% in primul an.

in acest context, in perioada 4-5 mai are loc in Bucuresti „Al 17-lea Congres International al Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (SIFC)”.

Mai multe informatii despre Congres gasiti aici.