Un nivel redus de vitamina D in organism duce la o crestere a riscului de mortalitate

0
198

Un nivel redus al vitaminei D in organism duce la o crestere a riscului de mortalitate, in special in cazul persoanelor care sufera de maladii cardio-vasculare, conform unui studiu publicat luni, transmite AFP receptionata de Agerpres.

Acest studiu a fost realizat pe 3.258 de pacienti cu o varsta medie de 62 de ani. Dintre acestia, cei care aveau cele mai scazute niveluri de vitamina D in organism intampinau un risc de peste doua ori mai mare de deces comparativ cu pacientii cu niveluri ridicate din aceasta vitamina. Acest studiu a fost realizat pe o perioada de aproape 8 ani in Austria si rezultatele sale au fost publicate in Arhivele de medicina interna, o publicatie a Asociatiei Medicale Americane (American Medical Association).

Legatura dintre nivelul de vitamina D si riscul de deces din cauza unor afectiuni cardio-vasculare, a fost evidentiat in special la pacientii cu niveluri scazute in aceasta vitamina.

Pe parcursul acestui studiu, 737 dintre pacienti (22,6%) au decedat dintre care 463 (62,8%) aveau probleme cardio-vasculare.
Conform studiului coordonat de Dr Harald Dobnig, de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Graz, in Austria, 307 dintre subiectii care au decedat au avut niveluri foarte scazute de vitamina D in organism, comparativ cu doar 103 decese din randul pacientilor cu niveluri ridicate de vitamina D in organism.

Alte studii realizate recent identifica de asemenea legaturi intre nivelul de vitamina D din organism si frecventa crizelor cardiace, diabet, obezitate si hipertensiune arteriala, dar si legaturi intre un nivel scazut din aceasta vitamina si anumite tipuri de cancer.
Conform datelor statistice, cel putin 50% dintre adultii de peste 50 de ani au deja carente importante de vitamina D in organism, iar aceasta problema incepe sa afecteze si din ce in ce mai multe persoane tinere. Principala sursa de vitamina D pentru organism este lumina solara. O expunere la soare de zece pana la cincisprezece minute pe zi este suficienta pentru ca pielea sa produca o cantitate optima din aceasta vitamina sub efectul razelor ultraviolete. Principala sursa alimentara de vitamina D este in carnea de peste. Astfel 86 de grame de ton din conserva contine 200 de unitati de vitamina D.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentTransplantul, solutie terapeutica pentru multe afectiuni
Articolul următorEcografie tripleti – Ecografia