Prof.univ. Ioan Coman: Campaniile de screening pentru depistarea cancerului precoce au avut succes

0
298

Rezultatele remarcabile obtinute in prevenirea si tratamentul cancerului prostatic de catre seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, prof.univ. Ioan Coman, situeaza cu certitudine Romania in prim-planul referintelor profesionale despre aceasta specialitate.

Prof.univ. Ioan Coman a preluat, in 2005, o idee a Asociatiei Mondiale de Urologie ca in fiecare an sa fie dedicata o saptamana unei patologii din sfera urologica. Astfel, de patru ani, in jurul datei de 14 septembrie, la Cluj-Napoca incepe Saptamana europeana a urologiei, ale carei teme sunt intens mediatizate. De la an la an, interesul populatiei pentru un subiect de acest gen a crescut simtitor, la fel si adresabilitatea pacientilor la serviciile clinice de specialitate.
„Pornind de la acest mesaj european, am initiat, in urma cu patru ani (1 martie 2005), o campanie gratuita de scrining pentru depistarea precoce a cancerului de prostata”, a declarat, pentru AGERPRES, prof. univ. Ioan Coman.
Initial, s-a preconizat o durata de trei luni pentru campanie, la Clinica Medicala V. Suportul mass-media a fost considerabil. Campania a fost reluata in perioada 2006-2008, pe durata celor patru ani de derulare fiind consultati peste 10.000 de barbati in varsta de peste 50 de ani, precizeaza specialistul roman. Ca urmare a interesului fara precedent pentru campanie – care a reusit sa constientizeze asupra sansei vindecarii cancerului depistat precoce -, durata de trei luni a fost prelungita. Profesorul Ioan Coman evidentiaza ca, in acest context, au fost depistat, pentru prima data in Romania, un numar insemnat de pacienti cu cancer de prostata intr-o faza vindecabila.
„Mai mult, in aceasta faza vindecabila a putut fi oferita o terapie minim invaziva, cum este laporoscopia. S-a facut prostatectomia radicala laparoscopica. Prin incizii tegumentare de mici dimensiuni, a fost extirpata prostata si curatati ganglionii din jurul ei”, spune profesorul Coman, amintind ca desi pentru echipa de medici efortul a fost mai mare decat pentru o operatie clasica, pentru pacient confortul post operator a fost incomparabil mai mare.

Profesorul Ioan Coman a considerat necesara continuarea acestei experiente si a demarat, in paralel, o a doua campanie, avand ca tema depistarea precoce a malformatiile de tract urinar la copii. Prima grupa avuta in vedere a fost cea a copiilor institutionalizati, cu tulburari de vedere, auz, sau cu alte handicapuri. S-au facut deplasari, cu ecograful portabil, in scolile in care invatau acesti copii, apoi in localitati din judet (Chinteni, Jucu, etc.) si din afara judetului, fiind investigati peste 1.000 de copii.
„Bucuria mea, ca si coordonator de program, a fost ca intreg colectivul de medici antrenat a privit cu interes actiunea si s-a implicat efectiv, cu trup si suflet, in aceste campanii, chiar si pe banii lor”, arata profesorul roman, subliniind ca a fost o experienta unica in Romania, care urmeaza sa fie publicat in strainatate.

Opt proiecte stiintifice au fost selectate in contextul derularii acestor campanii, iar fondurile obtinute au fost folosite integral pentru dotarea Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca la standarde europene.
Profesorul Ioan Coman mai spune ca in 1981 – anul absolvirii facultatii -, mentorii sai
i-au adresat indemnul de a-si implini cariera la Cluj-Napoca, valorificand pregatirea sa universitara, initiativele si interesul pentru tot ce este nou in profesiune.

„in 1981 se ajungea foarte greu intr-o clinica universitara”, mentioneaza specialistul roman, amintind ca nu a uitat niciodata mesajul profesorilor sai si l-a transpus in realitate.
„Las dupa mine o generatie de tineri bine ancorati in problematica europeana urologica. Am tineri care acum se pregatesc la Milano pentru chirurgia urologica robotica. Unul dintre fostii mei studenti, D. Matei, este in prezent profesor universitar la Milano, la Institutul European de Urologie Oncologica, iar studentii mei studiaza cu el chirurgia robotica. Viitorul este al chirurgiei robotice. Un alt rezident, dr. Alexandru Cota, care s-a dedicat laparoscopiei urologice, a reusit sa ocupe un post la o clinica din Germania, in urma unei foarte stranse competitii europene”, precizeaza profesorul.

La implinirea varstei de 50 de ani, colaboratorii profesorului universitar Ioan Coman
i-au daruit acestuia o lucrare inspirata de celebra Lectie de anatomie a doctorului Tulp, pictata de Rembrandt. in locul figurilor severe din panza pictorului flamand, in lucrarea pe care profesorul o admira si acum cu placere in cabinetul sau din clinica, apar chipurile pline de viata si de umor ale tuturor celor care s-au aflat sau se afla si acum alaturi de prestigiosul medic, in actiunile intreprinse de acesta pentru sanatatea semenilor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentTransplantul, solutie terapeutica pentru multe afectiuni
Articolul următorEcografie tripleti – Ecografia