Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a enumerat câteva dintre “straturile de protecție care ne sunt disponibile în România” împotriva noului coronavirus, precizând care sunt responsabilitățile personale și cele comune.

Astfel, în ceea ce privește responsabilitățile personale, expertul în sănătate publică a enumerat:

– distanță fizică și izolare acasă în caz de simptome (cunoașteți oameni care nu s-au izolat în ciuda expunerii sau existenței simtomelor? sunt oameni care se apropie foarte mult când așteptați la casă la supermarket?)
– măști (cunoașteți sau vedeți des oameni care nu poartă mască sau o poartă sub nas? aveți prieteni care vă fac să vă simțiți fraieri sau rigizi pentru că insistați să se poarte mască?)
– igiena mâinilor și eticheta tusei (ați văzut oameni care își dau jos masca și strănută/tușesc în palmă?)
– evitați să vă atingeți fața (ați văzut oameni care se scarpină sau se scobesc în nas pe sub mască?)
– dacă e aglomerat, reduceți timpul de interacțiune (ați avut rude sau prieteni în vizită care au anunțat că pleacă fiindcă a trecut o oră și nu e ok să te expui mai mult?)

În ceea ce privește responsabilitățile comune, profesorul a vorbit despre:

– sistem rapid și sensibil de testare și urmărirea contacților (credeți că guvernul testează suficient? credeți că guvernul face toate anchetele epidemiologice în 48 de ore?)
– ventilație, timp petrecut afară, filtrarea aerului (credeți că guvernul și autoritățile locale reglementează și restricționează suficient mâncatul sau băutul pe terase închise și neventilate?)
– comunicare guvernamentală și sprijin financiar (credeți că guvernul comunică transaprent și eficient privind pandemia? simțiți că givernul sprijină financiar afacerile în dificultate?)
– carantină și izolare (credeți că gruvernul informează la timp și verifică dacă persoanel expuse sunt izolate la domiciliu? credeți că măsurile de restricție sunt suficiente pentru scăderea numărului de morți evitabile?)
– vaccinuri (credeți că guvernul a organizat eficient achiziția și distribuția vaccinurilor COVID-19? credeți că guvernul informează suficient și la timp populația legat de vaccinurile COVID-19?)

Expertul în sănătate publică a precizat că “dacă aveți mai multe NU-uri la întrebările mele, stați acasă de Crăciun, nu mergeți la colindat, nu mergeți să vă vizitați familia sau prietenii”.