Șeful compartimentului logistic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Paul Molinaro, acuză transportatorii aerieni că solicită prețuri „scandaloase” pentru a zbura cu echipamentele medicale, potrivit Reuters.

Reprezentantul OMS mai precizează că distribuția vaccinurilor către țările cu venituri mici și mijlocii va fi dificilă, din cauza serviciilor aeriene menținute la sol în unele locuri, și că s-ar putea face cu ajutorul curselor charter. Totuși, capacitatea de transport ar trebui să crească anul viitor, când vor fi lansate vaccinurile împotriva SARS-CoV-2.

Mărirea prețurilor a fost o tendință în transportul aerian de mărfuri, cu „creșteri generale, în special din noiembrie”, a spus Molinaro.

Oficialul OMS a dat exemplul unei oferte de preț primite pentru un transport de gheață uscată, necesară în laborator, care este de aproximativ 20 de ori mai mare decât norma.

„Tocmai am primit o ofertă de la o companie – una mare care va rămâne fără nume – din Dallas (Texas) SUA către Sierra Leone, Freetown – la 105 dolari pe kilogram, ceea ce este scandalos”, a spus el, adăugând că prețul normal ar fi de la 4 la 6 dolari pe kilogram.