Un cercetator de origine romana a castigat Premiul Nobel pentru Chimie 2014

0
115

Cercetatorul de origine romana, stefan Hell, este unul dintre cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. El a fost premiat alaturi de Eric Betzing si William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutii”, potrivit Academiei Regale de stiinte din Suedia.

„Pentru o lunga perioada de timp, microscopia optica s-a lovit de o presupusa limitare: neputinta de a obtine o rezolutie mai buna de jumatate din lungimea de unda a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, laureatii Premiului Nobel pentru Chimie 2014 au reusit sa depaseasca, cu ingeniozitate, aceasta limitare. Munca lor de pionierat a adus microscopia optica in universul nanodimensiunilor”, se precizeaza in comunicatul dat publicitatii de Comitetul Nobel.

stefan Hell este unul dintre creatorii nanoscopiei optice. Acesta a realizat cercetari imortante in cadrul unor centre de prestigiu, cum ar fi Institutul Max Planck, ca sef al departamentului de Nano-Bio-Fotonica, fiind profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Heidelberg, profesor la Universitatea din Turku, Finlanda, si profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Gottingen.

in ceea ce priveste Nobelul pentru Medicina, in 2014, acesta a mers catre cercetatorii John O`Keefe (SUA), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia). Cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Medicina 2014 au fost recompensati pentru cercetarile asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier. Mai exact, descoperirea oamenilor de stiinta ajuta la explicarea modului in care creierul creeaza o harta a spatiului care ne inconjoara.

„Cum stim unde ne aflam? Cum putem gasi drumul dintr-un loc in altul? si cum putem stoca aceste informatii in asa fel incat sa putem gasi imediat drumul corect data viitoare, cand vom urmari acelasi drum? Cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Medicina din acest an au descoperit un sistem de pozitionare din creier, un „GPS intern”, care face posibila orientarea in spatiu si care demonstreaza existenta unei baze celulare pentru o functie cognitiva superioara”, se transmite in comunicatul Comitetului Nobel.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a intalnit cu reprezentantii Federatiei SANITAS
Articolul următorProiect de lege: Ebola va fi inclusa in Programele Nationale de Sanatate