Un biocip special ar putea ajuta la cicatrizarea mai rapidă a rănilor

0
143

O nouă metodă ar putea reduce radical timpul necesar pentru recuperarea micilor rupturi și lacerații dar pentru persoanele cu răni cronice care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca, precum vârstnicii, diabeticii sau al persoanelor cu o circulație sanguină deficitară, recuperarea rapidă după tăieturi mici și deschise frecvente ar putea fi, efectiv, o șansă de supraviețuire.

Un biocip special conceput care utilizează electricitatea pentru a vindeca rănile de până la trei ori mai repede decât în ​​mod normal părea, până astăzi, un proiect desprins dintr-un război al viitorului; este însă o recentă descoperire bazată pe câmpurile electrice care pot ghida mișcările celulelor pielii, împingându-le, de exemplu, spre locul unei răni întrucât corpul uman generează un câmp electric.

Cercetătorii germani de la Universitatea din Freiburg și-au propus acum să amplifice acest efect – notează Science Alert. Astfel, ei au dezvoltat o platformă bioelectronică pentru a cultiva piele artificială formată din celule numite keratinocite – cel mai comun tip de celule ale pielii – cruciale pentru procesul de vindecare.

Electricitatea poate vindeca dar impactul intensității și direcției unui câmp electric nu a fost niciodată bine stabilit

„Rănile cronice reprezintă o problemă uriașă despre care nu prea auzim. Descoperirea noastră, a metodei care poate vindeca rănile de până la trei ori mai repede, poate schimba regulile jocului pentru persoanele diabetice și vârstnice, printre altele, care suferă adesea foarte mult din cauza rănilor care nu se vindecă”, a menționat Maria Asplund, cercetător în domeniul bioelectronicii la Universitatea din Freiburg și la Universitatea Chalmers de Tehnologie din Suedia.
Ei au comparat, de asemenea, aplicarea de câmpuri electrice pe o parte a rănii cu câmpuri alternative pe ambele părți ale rănii și au obseervat că atât keratinocitele sănătoase cât și cele concepute pentru a semăna cu cele ale persoanelor cu diabet zaharat au migrat de până la trei ori mai repede decât celulele pielii fără nicio interferență electrică.
S-a constatat astfel că un impuls electric de pe o singură parte a rănii s-a dovedit cel mai eficient rinstrument pentru repararea pielii artificiale în cel mai scurt timp.

În plus, niciuna dintre celule nu a fost deteriorată de câmpurile electrice testate.

Am văzut că atunci când mimăm diabetul în celule, rănile de pe cip se vindecă foarte încet. Cu toate acestea, cu ajutorul stimulării electrice, putem crește viteza de vindecare, astfel încât celulele afectate de diabet să corespundă aproape celulelor sănătoase ale pielii” – a adăugat specialista.

Următorul pas al cercetării va implica pacienți reali

Potrivit studiului Lab on a Chip, rănile care nu se vindecă într-un mod tipic, rapid, cresc riscul de instalare a infecției și de întârziere și mai mare a vindecării ceea ce înseamnă că, în cele mai grave cazuri, acest lucru poate duce la amputare.

În context, orice proces care accelerează procesul de vindecare justifică interesul crescut atât din partea pacienților cât și al furnizorilor de servicii medicale iar următoarea etapă constă în testarea modului în care toate acestea funcționează pe răni reale mai degrabă decât pe celule de piele cultivate în laborator.  Astfel, dezvoltarea aplicațiilor practice se va baza pe transpunerea în situații reale a materialelor utilizate în experiment, ieftine și ușor de obținut – conchide Science Alert.

Articolul precedentNivel ridicat al exporturilor UE de produse medicinale și farmaceutice
Articolul următorConf. dr. Adriana Pistol: Avem în plan ca, până la jumătatea acestui an, produsele vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic