Conf. dr. Adriana Pistol: Avem în plan ca, până la jumătatea acestui an, produsele vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic

0
250

„La acest moment nu există niciun vaccin lipsă de nicăieri, în toate judeţele au tot ceea ce le trebuie”, a declarat, luni, conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în ministerul Sănătății, precizând că există un plan ca, până la jumătatea acestui an, vaccinurile să fie livrate la cabinetul fiecărui medic, nemafiind nevoie ca acesta să se deplaseze la direcţiile de sănătate publică pentru a le ridica.

„La acest moment nu există niciun vaccin lipsă de nicăieri, în toate judeţele au tot ceea ce le trebuie. Acest proces a făcut şi obiectul nostru de interes, în sensul că nu s-a făcut altceva decât a prognoza următoarele livrări de vaccinuri, predictibilitatea fiind un element esenţial pentru producători şi distribuitori de vaccinuri. Deci, începând de anul trecut am informat prin direcţia de specialitate toţi distribuitorii de vaccinuri cu privire la momentul în care Ministerul Sănătăţii îşi propune să achiziţioneze şi cantităţile care urmează să fie achiziţionate, motiv pentru care considerăm că începând din acest an, dacă acest mod de lucru va fi urmat, nu vom mai avea lipsuri de vaccinuri”, a declarat conf. dr. Adriana Pistol.

Secretarul de stat a precizat că până la jumătatea anului va fi schimbat modul în care se distribuie vaccinurile către medicii de familie, în sensul că aceştia vor fi aprovizionaţi direct la cabinet.

„Pe de altă parte, avem în plan ca până la jumătatea acestui an toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, de transport şi de stocare pe parcursul transportului. În acest fel, credem că vom creşte şi încrederea medicilor de familie în a accesa aceste servicii de vaccinare şi a face contracte de vaccinare pentru întreaga populaţie, nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi, de aceea lucrăm şi la compensarea unor produse vaccinale, dar şi încrederea populaţiei că produsele vaccinale au fost aduse până la cabinetul medicului de familie în condiţii optime ale lanţului de frig”, a explicat conf. dr. Adriana Pistol.

Potrivit secretarului de stat, compensarea vaccinurilor pentru pacienţii cronici sau alte categorii s-ar putea face într-un viitor apropiat.

„La nivel general, pot să vă spun că ne adresăm tuturor persoanelor care au boli cronice, persoanelor vârstnice și care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special”, a explicat secretarul de stat.

În ceea ce privește numărul de doze pentru vaccinarea împotriva rujeolei, secretarul de stat a subliniat că „avem suficiente doze în acest moment. Până vineri mai sunt livrate încă 100.000 de doze, vaccinul este deja ambalat şi se mai livrează. Avem cazuri de rujeolă în judeţul Cluj într-o comunitate care refuză vaccinarea. Nu îi putem obliga”.

Articolul precedentUn biocip special ar putea ajuta la cicatrizarea mai rapidă a rănilor
Articolul următorAcoperirea vaccinală a scăzut în mod constant în România în ultimii zece ani