UMF Târgu Mureș, parte a patrimoniului artistic valoros Art Nouveau din România

0
270
foto: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Targu Mures

Ziua Mondială a Art Nouveau-ului este sărbătorită anual, de două decenii, la data de 10 iunie. Prima dată, în 2013, a fost organizată de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta în cooperare cu Szecessziós Magazin (o revistă ungurească despre Art Nouveau) fiind dedicată celor doi faimoși arhitecți ai mișcării, Antoni Gaudí și Ödön Lechner.

În România, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș se numără printre primele instituții care au anunțat manifestări dedicate acestei zile:

Târgu Mureș este un oraș reper al mișcării art nouveau (arta nouă), un simbol al perioadei de modernizare la cumpăna dintre secolele XIX și XX. Universitatea noastră este parte a acestui patrimoniu artistic valoros, prin edificiile în care își desfășoară activitatea în prezent, trei dintre facultățile sale, în deplină armonie arhitecturală: clădirea reper a Facultății de Medicină și clădirea Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” și a Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației.

Și pentru că tema de anul acesta, recomandată de Réseau Art Nouveau Network (rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau), este dedicată materialelor precum sticla, lemnul, metalul sau piatra, vă invităm să parcurgeți câteva fotografii cu detaliile ornamentale ale clădirii centrale, ca o mare inspirație pentru arta contemporană. Cel mai adesea, ascunse de ochii celor care nu îi calcă pragurile, poate mai sobre prin destinația edificiului, elementele redau gustul, rafinamentul și apetența spre decorativ, specifice stilului” – transmite instituția. 

Articolul precedentProteste în Sănătate: Atitudini aparent diferite din partea federațiilor sindicale
Articolul următorCrucea Roșie: Caravană medicală în 14 județe din țară