Crucea Roșie: Caravană medicală în 14 județe din țară

0
321
foto: Crucea Rosie Romana

Patru vehicule dotate cu echipamente performante, achiziţionate de către Crucea Roşie Română cu sprjinul financiar al Crucii Roşii Franceze, vor ajunge în 14 judeţe din România unde vor acorda consultaţii medicale unor comunități, oferind astfel servicii de prevenție a unor afecţiuni care pun în pericol viaţa.

Construcţia şasiului acestor autospeciale medicale a făcut posibilă o lungime de carosare de 5 metri, care a permis amenajarea unui spaţiu util generos pentru cabinetele, în vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice.

Traseul proiectului

Pe durata proiectului ce se va derula până în luna august 2024, echipa Crucii Roşii Române va parcurge judeţele Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Braşov, Sibiu şi Cluj.

Cele patru vehicule vor face parte din convoiul format din şase cabinete medicale mobile din cadrul Iniţiativei Caravana de Sănătate, lansată de Societatea Naţională de Cruce Roşie România, pentru a oferi accesul gratuit la servicii medicale pentru locuitorii din zonele izolate, dar şi pentru cei peste 110.000 refugiați ucraineni stabiliţi în ţara noastră.

Prima oprire a Caravanei de Sănătate: 12 iunie, judeţul Galaţi

„Accesul egal la servicii medicale este un deziderat pe care Crucea Roşie Română îl promovează activ prin intermediul proiectului Caravana de Sănătate. Ne dorim ca fiecare persoană, indiferent de origine, statut socio-economic sau loc de rezidenţă, să beneficieze de servicii medicale de calitate. Prin acţiunile noastre, dorim să contribuim la reducerea inegalităţilor în domeniul sănătăţii şi la crearea unui viitor sănătos pentru toţi”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general, Crucea Roşie Română, citat de Agerpres.

Evenimentul de lansare a proiectului Caravana de Sănătate s-a bucurat de participarea Excelenţei Sale Laurence Auer, Ambasadorul Franţei în România, a domnului dr. Tiberius Marius Brădăţan, Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a doamnei Camelia Şucu, preşedintele Crucii Roşii Române, a domnului Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române, Dl. Hicham M’ghafri, delegat în domeniul sănătăţii pentru Crucea Roşie Franceză în România, a domnului Youness Rahoui, seful delegaţiei Comitetului Internaţional de Cruce Roşie în România, a doamnei Emilie Goller, Şeful delegaţiei în România a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, a doamnei Claudia Butoarcă, Director de Marketing a companiei din domeniul auto partener în proiect, precum şi a reprezentanţilor refugiaţilor ucraineni din Centrul de Promovare a Sănătăţii din Bucureşti şi a voluntarilor şi partenerilor Crucii Roşii Române.

Prima ediţie a Caravanei, un proiect cu un impact în 21 de comunităţi ale României

În paralel cu cabinetele medicale mobile, Crucea Roşie Română a înfiinţat centre de promovare a sănătăţii în cinci judeţe – Braşov, Bucureşti Constanţa, Iaşi şi Satu Mare. Aceste centre oferă servicii medicale primare şi asistenţă psihosocială, adresând nevoile complexe ale comunităţilor şi contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate a acestora. În funcţie de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti, asistenţi medicali şi voluntari ai Crucii Roşii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază şi vor oferi consultaţii de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum şi alte specializări.

Datele colectate în cele 21 de comunităţi în care a ajuns Caravana anterior au arătat că:

– 75,49% dintre respondenţi merg la medicul de familie de cel mult 2-3 ori pe an

– 30% dintre ei nu au făcut nicio investigaţie de specialitate în ultimul an (ecografii, EKG, radiografii, RMN, analize de sânge).

În cadrul analizelor iniţiale, principalele probleme de sănătate cu care se confruntă populaţia din zonele vizitate au fost: boli de inimă (720 de respondenţi), diabet (485), probleme cu greutatea (157), urmate de probleme cu plămânii, stomacul, ficatul sau pancreasul.

Articolul precedentUMF Târgu Mureș, parte a patrimoniului artistic valoros Art Nouveau din România
Articolul următorPremiile CEDA 2023: Câștigătorii premiilor care vor participa la CEDA 2024 – Palermo