Dr. Letitia Ţugui, medic gastroenterolog, Clinica Academica

Ulcerul gastroduodenal poate fi prevenit prin adoptarea unor masuri de protejare a stomacului de agresiuni, explica dr. Letitia Ţugui, medic gastroenterolog, Clinica Academica. Totodata, pentru prevenirea afectiunii se recomanda respectarea unui ritm de de munca si de repaus, evitarea suprasolicitarilor si a starilor emotionale.

Pentru a feri stomacul de factori iritanti, specialistii indica o dieta din care sa fie excluse condimentele, baurile alcoolice si cele acidulate, tutunul, cafeaua si alimentele care cresc secretia acida.

Tratamentul medicamentos al ulcerului gastroduodenal presupune administrarea unor medicamente antisecretoare si anticidale . Pot fi asociate, de asemenea, si medicamente antibiotice, pe o perioada limitata de timp.

Ulcerul gastroduodenal necesita o atentie deoasebita, avand in vedere faptul ca este considerat a fi o leziune premaligna. Netratat corespunzator, in timp, ulcerul poate evolua in cancer gastric. Din acest motiv, urmarirea endoscopica este esentiala in depistarea eventualelor modificari intermediare.