UE va lansa negocieri în vederea achiziţionării a 1,8 miliarde doze de vaccin ”de generaţia a doua” antiCOVID

0
285

Comisia Europeană urmează să lanseze negocieri în vederea achiziţionării a 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin ”de generaţia a doua” împotriva COVID-19, dacă va obţine aprobarea statelor membre ale UE. Vaccinurile ar urma să fie livrate în anii 2022 şi 2023, a declarat, vineri, agenţiei Reuters, un oficial european.

Potrivit oficialului, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului, Comisia Europeană a decis deja să abordeze Pfizer-BioNTech în această chestiune şi guvernele statelor UE sprijină planul ei, dar încă nu există o aprobare definitivă.

De asemenea, o sursă a Comisiei Europene a declarat agenţiei France Presse că noul contract de 1,8 miliarde de doze va fi pentru vaccinuri anti-COVID-19 de ”a doua generaţie”, adică adaptate pentru viitoarele variante ale coronavirusului.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a confirmat planul de achiziţie a dozelor suplimentare, din care jumătate ar urma să fie contractate ca opţiune. Acesta a confirmat de asemenea că a fost identificat pentru această achiziţie un producător de vaccin anti-COVID-19 realizat cu tehnologia ARN mesager (ARNm), dar a refuzat să confirme că este vorba despre Pfizer-BioNTech.

Un alt vaccin ARN mesager autorizat în UE este cel produs de compania americană Moderna, iar compania germană CureVac încearcă de asemenea să obţină autorizarea vaccinului său creat cu aceeaşi tehnologie.

Cotidianul german Die Welt a relatat anterior, în aceeaşi zi, că executivul comunitar urmează să semneze un contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, dar fără a preciza producătorul.

Conform oficialului citat de Reuters, vaccinurile din acest nou contract preconizat vor fi livrate pe baza unor calendare lunare şi vor exista clauze care vor obliga furnizorii să-şi respecte obligaţiile.

Articolul precedentConsiliul UE, finațare pentru adeverinţele electronice verzi și detectarea noilor variante ale SARS-CoV-2
Articolul următorMinisterul Sănătății: Asistența religioasă și vizita familiei, permise pentru pacienții COVID în stare gravă