UE: Creștere îngrijorătoare a cazurilor de boli cu transmitere sexuală

0
2841

„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de boli cu transmitere sexuală în Europa, persoanele ar trebui să ia măsuri proactive pentru a se proteja pe ei înșiși și pe partenerii lor” – transmit specialiștii Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Instituția a publicat cele mai recente rapoarte epidemiologice anuale care fac lumină asupra stării infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Uniunea Europeană. Veștile nu sunt deloc favorabile: datele dezvăluie o creștere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree și chlamydia, indicând o nevoie stringentă de conștientizare asupra transmiterii afecțiunilor amintite și nevoia de a îmbunătăți prevenirea, accesul la testare și tratamentul adecvat pentru a înfrunta această provocare de sănătate publică.

În 2022, numărul cazurilor raportate a cunoscut o creștere semnificativă față de anul precedent, cazurile de gonoree crescând cu 48%, cele de sifilis cu 34% iar de chlamydia cu 16%. În plus, au crescut substanțial și cazurile de limfogranulom venereu (LGV) sau sifilis congenital (cauzat de transmiterea de la mamă la făt).

Aceste tendințe subliniază necesitatea urgentă de acțiuni imediate pentru a preveni transmiterea ulterioară și pentru a atenua impactul ITS asupra sănătății publice.

 „Abordarea creșterilor substanțiale a cazurilor de ITS necesită o atenție urgentă și eforturi concertate. Testarea, tratamentul și prevenirea se află în centrul oricărei strategii pe termen lung. Trebuie să acordăm prioritate. educație pentru sănătatea sexuală, extinderea accesului la serviciile de testare și tratament și combaterea stigmatizării asociate cu ITS. Inițiativele de educație și conștientizare sunt vitale pentru a împuternici persoanele să facă alegeri informate cu privire la sănătatea lor sexuală. Promovarea utilizării consecvente a prezervativului și încurajarea dialogului deschis despre ITS poate ajuta reduce ratele de transmisie” – precizează Directorul ECDC, Andrea Ammon cu privire la creșterea ratelor acestor patologii.

ECDC: „Testarea pentru bolile venerice, în special pentru acele persoane cu parteneri sexuali noi sau multipli, esențială pentru depistarea precoce și tratamentul prompt”

Având în vedere că unele dintre aceste infecții pot fi asimptomatice și transmise în continuare fără cunoștințe, este important ca partenerii sexuali să fie testați înainte de a face sex fără prezervativ:

„Testarea pentru ITS, în special pentru acele persoane cu parteneri sexuali noi sau multipli, este esențială pentru depistarea precoce și tratamentul prompt” – subliniază specialiștii ECDC. Astfel, dacă cineva suspectează că ar fi contractat o boală cu transmitere sexuală, ar trebui să solicite imediat sfatul medicului, deoarece tratamentul în timp util este vital pentru prevenirea transmiterii ulterioare și a potențialelor complicații ale bolii.

Deși infecțiile amintite – cum ar fi chlamydia, gonoreea și sifilisul – sunt tratabile, ele pot duce totuși la complicații grave de sănătate dacă nu sunt tratate; acestea includ, printre altele, boala inflamatorie pelvină sau durerea cronică. În plus, chlamydia și gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate provoca probleme neurologice și cardiovasculare. Infecția cu sifilis netratată în timpul sarcinii poate duce la rezultate adverse grave la copii.

ECDC subliniază importanța măsurilor proactive pentru a aborda ratele în creștere ale ITS și pentru a proteja sănătatea publică. Una dintre cele mai eficiente moduri de a preveni ITS este practicarea sexului sigur, inclusiv utilizarea regulată și corectă a prezervativului în timpul activității sexuale. În plus, încurajarea comunicării deschise și sincere despre sănătatea sexuală cu partenerii poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a ITS și la promovarea bunăstării generale.

Citiți cele mai recente rapoarte ECDC AICI.

Articolul precedentOrdonanța pentru creșterea salariilor de bază ale angajaților din Sănătate și Asitență Socială așteaptă decizia guvernanților
Articolul următorCine sunt noii Prorectori ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București