Tumorile neuroendocrine cresc in organism intre 5 si 7 ani fara a da simptome

0
1523

Tumora neuroendocrina gastroenteropancreatica este un tip de tumora care apare in pancreas sau in tractul gastrointestinal, incluzand stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Tumora neuroendocrina reprezinta cea de-a doua cauza de malignitate gastro-intestinala, dupa tumorile la colon. Tumorile neuroendocrine afecteaza celulele sistemului neuroendocrin, care secreta o mare varietate de peptide si neuroamine. Majoritatea cazurilor de tumori neuroendocrine sunt intalnite la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Studii internationale arata ca incidenta tumorilor neuroendocrine a crescut dramatic in ultimii 30 de ani.

Tumorile neuroendocrine sunt de foarte multe ori asimptomatice, iar pacientul nu poate sti ca are o tumora. „Tumora neuroendocrina poate creste in organismul unui om intre 5 si 7 ani fara ca el sa stie, fiindca nu are niciun simptom”, a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni. Astfel de tumori sunt descoperite de multe ori intamplator, in timpul unor investigatii de rutina sau pentru alte afectiuni. Tumorile neuroendocrine nu secreta o cantitate suficienta de hormoni care sa dea semnele pe care medicii le cunosc despre o astfel de tumora. Aceste tumori devin simptomatice numai in stadiul de metastaza.

Momentul in care se atinge masa critica tumorala este momentul in care metastazele din ficat au atins o anumita dimensiune si atunci apar dureri abdominale, diaree, transpiratie.

Tumorile neuroendocrine au solutii terapeutice. Solutia terapeutica principala si curativa este cea chirurgicala. Chiar daca nu inseamna o rezectie totala, corecta a tumorii primare poate sa reprezinte o solutie importanta, pentru ca extirparea masei tumorale chiar cu metastaze poate fi un element pozitiv in prognosticul pacientului. Odata extirpata tumora este o prezumptie ca excizarea a fost realizata in totalitate. Exista probabilitatea ca ea sa mai existe sub forma microscopica si in alte zone. Chimioterapia atat de agresiva, brutala si neperformanta in aceste tumori este in mod eficient inlocuita de metode terapeutice biologice, care sunt mult mai eficiente atat pe simptome, cat si pe rata de proliferare tumorala. 65% din pacientii cu tumori neuroendocrine avansate nu supravietuiesc mai mult de 5 ani. De aceea, medicii recomanda investigatii de rutina periodice, mai ales dupa o anumita varsta pentru a creste gradul de diagnosticare precoce a tumorii neuroendocrine gastroenteropancreatica.

Articolul precedentUleiul de peste protejeaza copiii de aparitia eczemelor
Articolul următorPacientii cu epilepsie, rezistenti la tratament, pot opta pentru interventia neurochirurgicala